Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΡΩΧΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ



"Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών εστί η βασιλεία των ουρανών. (Μακάριοι όσοι νιώθουν τον εαυτό τους φτωχό μπροστά στο Θεό, γιατί δικός τους είναι ο καινούριος κόσμος της βασιλείας του Θεού)"

Κάτι που έχει μεγάλη πρακτική σημασία για τη μελέτη της βίβλου, ότι δηλαδή, αυτή είναι γραμμένη σε μια ιδιόμορφη γλώσσα και ότι οι όροι και οι εκφράσεις και, μερικές μάλιστα φορές οι ίδιες οι λέξεις οι ίδιες, χρησιμοποιούνται με διαφορετική έννοια από εκείνη της καθημερινής χρήσης.
Η Βίβλος είναι στην πραγματικότητα ένα βιβλίο μεταφυσικής, ένα εγχειρίδιο για την ανάπτυξη της ψυχής και εξετάζει όλα τα θέματα από αυτήν την οπτική γωνία. Επειδή δεν είναι λοιπόν δυνατόν να εξαντληθούν τα θέματα μέσα απ' αυτήν την οπτική γωνία, γι αυτό τα εξετάζει από την ευρύτερη σκοπιά τους. Τα βλέπει μέσα μέσα από την σχέση τους ως προς την ανθρώπινη ψυχή και χρησιμοποιεί πολλούς κοινούς όρους με μια πολύ ευρύτερη έννοια από εκείνη που δίνεται κατά τη συνήθη χρησιμοποίησή τους.
Το να είναι κάποιος "πτωχός τω πνεύματι" δεν σημαίνει καθόλου αυτό που εννούμε σήμερα λέγοντας "κουτός". Σημαίνει ότι έχει αδειάσει κανείς τον εαυτό του από κάθε επιθυμία να επιβάλλει την ατομική του θέληση και - πράγμα εξίσου σημαντικό - έχει απαρνηθεί κάθε εκ των προτέρων διαμορφωμένη γνώμη για την ολόψυχη αναζήτηση του Θεού. Σημαίνει πως είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει τα τωρινά πρότυπα σκέψης, τις τωρινές απόψεις και προκαταλήψεις και, αν χρειάζεται, τον τωρινό τρόπο ζωής. Σημαίνει την απόρριψη όλων των πραγμάτων που μπορούν να σταθούν εμπόδια στο δρόμο για την ανακάλυψη του Θεού.

1 σχόλιο:

  1. Kαλη σου μερα...

    Καταπληκτικό κείμενο και blog..θα το εξερευνήσω και ήδη το έβαλα στα αγαπημένα.

    Φιλια πολλα καλη μέρα και καλη βδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...