Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΕΙΔΙ.




Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας έναν θησαυρό από τον άνθρωπο που με βοήθησε να ξεπεράσω την προκατάληψή μου για τον Χριστιανισμό. Είχα ταυτίσει με την διδασκαλία του Ιησού, τα εγκλήματα που διέπραξαν κάποιοι εκπρόσωποι του Χριστιανισμού ανά τους αιώνες, καθώς επίσης είχα συνδέσει με αυτή τη θρησκεία ό,τι οπισθοδρομικό και αναχρονιστικό. Μπορείτε να πιστέψετε ότι ακόμα και η λέξη «Θεός» ή «Χριστός» με ενοχλούσαν;
Χάρη στα βιβλία αυτού του ανθρώπου, είδα με άλλη οπτική την διδασκαλία του Ιησού και από τότε έχει αλλάξει στην κυριολεξία η ζωή μου και ο τρόπος που σκέπτομαι.
Αυτός ο άνθρωπος είναι ο Έμμετ Φοξ. Γεννήθηκε στην Ιρλανδία το 1886, έγινε ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος του κινήματος της Νέας Σκέψης στην Αμερική και πέθανε στην Γαλλία το 1951.
Όλα του τα βιβλία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πύρινος Κόσμος. Είναι γεμάτα από απλές και προσιτές συμβουλές σε όλους τους ανθρώπους.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ.

Πρόθεση αυτού του άρθρου δεν είναι ν’ αποτελέσει μια καθοδηγητική πραγματεία αλλά μια πρακτική συνταγή για να βγαίνουμε από τις δυσκολίες. Η μελέτη και η έρευνα είναι καλά στην ώρα τους αλλά δεν ωφελεί η ποσοτική ενασχόληση μαζί τους. Μόνον η πρακτική ενασχόληση σε επίπεδο συνειδητότητας θα σε βγάλει από μια δύσκολη περίσταση. Το λάθος που γίνεται από πολλούς όταν τα πράγματα πηγαίνουν στραβά στην ζωή τους είναι ότι ψάχνουν στο ένα βιβλίο ύστερα απ’ το άλλο, χωρίς να βρίσκουν διέξοδο.
Διάβασε το «Χρυσό Κλειδί» πολλές φορές. Κάνε αυτά ακριβώς που λέει και να δείξεις επιμονή θα ξεπεράσεις κάθε δυσκολία.

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΕΙΔΙ.

Η Προσευχή θα σε κάνει αργά ή γρήγορα ικανό να μπορείς να ξεπεράσεις κάθε δυσκολία που υπάρχει. Αυτό είναι το Χρυσό Κλειδί που οδηγεί στην αρμονία και στην ευτυχία.
Σε εκείνους που δεν έχουν γνωρίσει την πιο μεγάλη δύναμη που υπάρχει, αυτό ίσως να φαίνεται σαν μια επιπόλαια δήλωση αλλά αρκεί μια σωστή προσπάθεια για να αποδειχτεί περίτρανα ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν θα έπρεπε να βασιστείς στα λόγια οποιουδήποτε. Προσπάθησε μόνος σου και θα δεις.
Ο Θεός είναι παντοδύναμος και ο άνθρωπος είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση κι έχει εξουσία πάνω σ’ όλα τα πράγματα. Αυτή είναι η εμπνευσμένη διδασκαλία και πρέπει να την παίρνει κανείς κατά γράμμα, έτσι όπως την διαβάζει. Όταν λέμε άνθρωπο εννοούμε τον κάθε άνθρωπο, γι αυτό λοιπόν η ικανότητα να αποκτά κανείς αυτή την δύναμη δεν είναι ιδιαίτερο προνόμιο του Μυστικού ή του Αγίου, όπως υποθέτουν πολύ συχνά, ή έστω ενός πολύ εκπαιδευμένου. Όποιος και να’ σαι, οπουδήποτε κι αν είσαι, το Χρυσό Κλειδί για την αρμονία είναι στο χέρι σου. Αυτό συμβαίνει επειδή στην προσευχή λειτουργεί ο Θεός κι όχι εσύ κι έτσι οι αδυναμίες σου δεν έχουν καμιά βαρύτητα. Εσύ είσαι μόνον το κανάλι μέσα απ’ το οποίο η Θεϊκή δράση επενεργεί και το θέμα είναι να βγαίνεις από τη μέση. Οι αρχάριοι επιτυγχάνουν πολλές φορές εκπληκτικά αποτελέσματα με την πρώτη τους προσπάθεια, γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις ανοικτό νου κι αρκετή πίστη προκειμένου να επιχειρήσεις το πείραμα. Πέρα απ’ αυτά, μπορείς να έχεις οποιαδήποτε άποψη περί θρησκείας θέλεις.
Όσο για την ουσιαστική μέθοδο, είναι – όπως όλα τα θεμελιώδη πράγματα – πολύ απλή. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι αυτό: Πάψε να σκέφτεσαι την δυσκολία όποια κι αν είναι και σκέψου στην θέση της το Θεό. Αυτός είναι ο πλήρης κανόνας και αν τον εφαρμόσεις το πρόβλημα θα εξαφανιστεί. Ίσως να πρόκειται για κάτι σπουδαίο ή για κάτι μικρό, ίσως να αφορά την υγεία, τα οικονομικά, μια μήνυση, έναν καβγά, ένα ατύχημα ή οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς. Ό, τι όμως και να είναι πάψε να το σκέφτεσαι κι άρχισε να σκέφτεσαι τον Θεό. Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να κάνεις.
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι πιο απλό, έτσι δεν είναι; Ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν θα μπορούσε να το κάνει απλούστερο κι όμως ποτέ δεν αποτυγχάνει αν η προσπάθεια είναι σωστή.
Μην προσπαθείς να διαμορφώσεις μια εικόνα του Θεού, πράγμα που είναι βέβαια ακατόρθωτο. Εργάσου με οτιδήποτε γνωρίζεις για τον Θεό. Ο Θεός είναι Σοφία, Αλήθεια, ασύλληπτη Αγάπη. Ο Θεός είναι πανταχού παρών, έχει δύναμη απεριόριστη, γνωρίζει τα πάντα, κ.ο.κ. Δεν έχει σημασία το πόσο πολύ νομίζεις πως τα κατανοείς όλα αυτά. Συνέχισε να τα επαναλαμβάνεις.
Πρέπει όμως να μη σκέφτεσαι το πρόβλημα, όποιο και να είναι.
Ο κανόνας είναι να σκέφτεσαι για τον Θεό και αν σκέφτεσαι το πρόβλημά σου τότε δεν σκέφτεσαι για τον Θεό.
Ο στόχος σου είναι να διώξεις από την συνειδητότητά σου την σκέψη της δυσκολίας, για λίγα τουλάχιστον λεπτά, αντικαθιστώντας την με την σκέψη του Θεού. Αυτό είναι η ουσία του όλου θέματος. Αν μπορείς ν’ απορροφηθείς με την σκέψη του πνευματικού κόσμου τόσο ώστε να ξεχάσεις πράγματι για λίγο τα πάντα για το πρόβλημα που σε απασχολούσε όταν άρχισες την προσευχή, τότε θα διαπιστώσεις πως είσαι ασφαλής και άνετος, μακριά από το πρόβλημα – ότι έχεις στ’ αλήθεια αποτελέσματα.
Για να «Χρυσοκλειδώσεις» κάποιο αρνητικό άτομο ή κάποια δύσκολη κατάσταση σκέψου:
«Θα Χρυσοκλειδώσω τώρα τον/την………… ή εκείνον τον κίνδυνο» και ύστερα προχώρησε και διώξε κάθε σκέψη για τον/την…..ή τον κίνδυνο από το νου σου, αντικαθιστώντας την με την σκέψη του Θεού.
Λειτουργώντας μ’ αυτόν τον τρόπο δεν επηρεάζεις τη συμπεριφορά του ατόμου εκείνου αλλά το εμποδίζεις να σε βλάψει ή να σ’ ενοχλήσει και το μόνο που του κάνεις είναι καλό. Από εκείνο το σημείο και μετά θα είναι ένα καλύτερο, σοφότερο και πιο πνευματικό άτομο επειδή εσύ το «χρυσοκλείδωσες». Μια πιθανή δίκη ή κάποια άλλη δυσκολία μπορεί να μη συμβεί ποτέ, γιατί ίσως να αποδοθεί διαφορετικά η δικαιοσύνη σε όλα τα μέρη. Μπορεί η έκβαση της κατάστασης να είναι κάποια που ούτε καν την είχες φανταστεί.
Αν βρίσκεις πως μπορείς να το κάνεις αυτό πολύ γρήγορα, τότε να το επαναλαμβάνεις αρκετές φορές την ημέρα με ενδιάμεσα διαλείμματα. Να είσαι πάντως σίγουρος ότι κάθε φορά που το κάνεις διώχνεις κάθε άλλη σκέψη για το πρόβλημα μέχρι να έρθει η επόμενη φορά. Αυτό είναι σημαντικό.
Είπαμε ότι το Χρυσό Κλειδί είναι κάτι το απλό κι έτσι είναι πράμγατι, αλλά δεν είναι πάντοτε τόσο εύκολο να το γυρίσεις. Αν είσαι πολύ τρομαγμένος ΄΄η αγχωμένος ίσως να είναι δύσκολο στην αρχή να διώξεις τις σκέψεις σου γι’ αυτό το πρόβλημα. Με την σταθερή πάντως επανάληψη κάποιας δήλωσης απόλυτης Αλήθειας που βρίσκει μέσα σου ανταπόκριση, όπως λόγου χάρη η φράση «Δεν υπάρχει δύναμη άλλη απ’ το Θεό» ή «Είμαι Παιδί του Θεού, γεμάτο και περιτριγυρισμένο από την τέλτια ειρήνη του Θεού» ή «Ο Θεός είναι Αγάπη» ή «Τώρα με καθοδηγεί ο Θεός» - όσο μηχανικά κι αν σου φαίνεται αρχικά- θα διαπιστώσεις ότι η «θεραπεία» έχει αρχίσει να «αποδίδει» κι ότι ο νους σου καθαρίζει. Μην παρχίζεις με ένταση, να είσαι ήρεμος αλλά επίμονος.
Μην προσπαθείς να σκέφτεσαι εκ των προτέρων τη λύση της δυσκολίας σου που ίσως να φανεί. Αυτό είναι μια προκαθορισμένη σκιαγράφηση που θα καθυστερήσει τα αποτελέσματα. Άφησε το θέμα του τρόπου και των μέσων στο Θεό. Εσύ θέλεις να βγεις από την δυσκολία σου∙ αυτό είναι αρκετό. Κάνε αυτό που πρέπει και ο Θεός θα κάνει το δικό Του.
Όποιος επικαλεστεί το Όνομα του Κυρίου θα σωθεί.

17 σχόλια:

  1. Πολλές φορές στα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά μας, η λύση έρχεται από μόνη της και ξαφνικά όλα ξεκαθαρίζονται. Το μόνο πράγμα που μένει στο τέλος είναι η στεναχώρια και το άγχος! Ο θεός ξέρει πάντα το καλύτερο για μας ακόμα και αν εμείς δεν το κατανοούμε ή έχουμε αντίρρηση γι'αυτό. Αυτό πίστευα πάντα. Τα φιλιά μου Χριστίνα. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σέβομαι την αποψή σου, όμως, αποψή μου είναι πως η διαδοση του Χριστιανισμού, έγινε πρωτίστως επειδή κατευνάζει λόγω της δυδασκαλίας του τις μάζες, καθιστώντας τες με αυτόν τον τρόπο ευάλωτες στην θέληση της κυρίαρχης εξουσίας. Η γαλήνη προέρχεται κύρια από αυθυποβολή. Αν και η Αγία γραφή είναι φιλτραρισμένη από ανθρώπους της ιερατικής εξουσίας, αποβάλλοντας βιβλία και δεχόμενη άλλα, κατά την ανθρώπινη κρίση, όπως άνθρωποι επίσης την γράψαν και την ξναγράψανε, παρά ταύτα, αν βασιστούμε για την αξιολόγηση του χρυσού κλειδιού στις γραφές θεωρόντας τες αξιωματικά ως αμόλυντες, τότε το χρυσό κλειδί δεν ισχύει.. Η μετάθεση όλων μας των προβλημάτων στον Θεό, πουθενά δεν αναφέρεται. Με το "έχει ο Θεός", καμιά κοινωνική κατάκτηση δε θα είχε συμβεί....
    Μια όμορφη μέρα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να αρχίσουμε να ξεκλειδώνουμε λίγο το μέσα μας..
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, Ρηνούλα μου...όταν είμαστε ανοιχτοί, βρίσκονται λύσεις πολλές φορές από εκεί που δεν το περιμένουμε...και καταλαβαίνουμε ότι η στεναχώρια και το άγχος είναι εντελώς περιττά και δεν μας αξίζουν...Χρυσοκλειδώνουμε λοιπόν όλα τα προβλήματά μας και αφήνουμε τις λύσεις γι Αυτόν που ξέρει καλύτερα...
    Καλό σου απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλωσόρισες Ανεμοσκορπίσματα...
    Καταλαβαίνω πολύ καλά την άποψή σου αφού ήταν και δική μου για πολλά χρόνια...έχεις δίκιο ότι ο Χριστιανισμός χρησιμοποιήθηκε από την κυρίαρχη εξουσία για να χειραγωγεί τις μάζες...απλώς ο Ιησούς και η διδασκαλία του δεν ευθύνονταν γι αυτό...
    Η κυρίαρχη τάξη χρησιμοποίησε το "γράμμα" των γραφών και όχι την ουσία, για να εμφυσήσει τον φόβο στις ψυχές των ανθρώπων και να τους χειραγωγεί έτσι πολύ πιο εύκολα...
    εμείς όμως δεν μένουμε σε αυτό..οι γραφές, - συμφωνώ ότι γράφηκαν από ανθρώπους και με την πάροδο των αιώνων μπορεί κάποια σημεία τους να έχουν αλλοιωθεί- περιέχουν μεγάλες Αλήθειες. Πρέπει να τις διαβάζουμε με ανοιχτό μυαλό, και να βλέπουμε πέρα από τις λέξεις που περιέχουν συμβολισμούς, ώστε να μπορούμε να τις ερμηνεύουμε σωστά...
    Όσο πιο ψηλά βρίσκεται το επίπεδο της συνειδητότητάς μας, τόσο περισσότερους θησαυρούς θ' ανακαλύπτουμε...
    ...ας μην μένουμε λοιπόν, στο "γράμμα του νόμου" και μας ξεφεύγει η ουσία...εξάλλου όλες οι πνευματικές διδασκαλίες οδηγούν σε ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ...
    ...όσο για το Χρυσό Κλειδί και την ανάθεση της επίλυσης των προβλημάτων μας στον Θεό, πιστεύω ότι είναι μια πολύ επαναστατική οπτική που ανατρέπει το γίγνεσθαι της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων...με λίγα λόγια σύμφωνα με την οπτική αυτή, ο κάθε άνθρωπος έχει έναν ενοικούντα Θεϊκό Σπινθήρα που τον ενώνει με τον Παγκόσμιο Πατέρα μας και με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους...αν έχεις διαβάσει και άλλες φορές τα κείμενα που ανεβάζω μπορεί να έχεις καταλάβει τι εννοώ..

    Σου εύχομαι ένα υπέροχο απόγευμα, και θα περάσω και από το δικό σου χώρο να σε γνωρίσω από κοντά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, Τζάκυ μου..πολύ καλά τα λες για να Χρυσοκλειδώσουμε όλα μας τα προβλήματα και να Χρυσο-ξεκλειδώσουμε το μέσα μας φως...

    Ζήτω τα Χρυσά Κλειδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μου αρεσε πολυ το κειμενο αυτο!
    ξερεις τι λεω...ολα μεσα μας ειναι.
    δυστηχως εχω κανει εναν διαχωρισμο θρησκειας-εκκλησιας και προσωπικης πιστης...εντελει ομως ευτυχως...
    Ο Χριστος μιλησε για αγαπη και εκει Τον βρισκω κι εγω πολλες φορες...δεν χρειαζεται να συμφωνουμε με ολα τα βιβλια και τους κανονες οχι γιατι μας βολευει ετσι αλλα γιατι οπως ειπε και ο Νικολας ειναι γραμμενα απο ανθρωπινο χερι και εχουν υποστει αλλοιωσεις ακριβως για την χειραγωγηση του καθε λαου!τελος παντων το θεμα πραγματικα ειναι οτι η πιστη ειναι μεσα μας και μπορει να κανει θαυματα...εναν καιρο αξιωθηκα να τα δω...γι'αυτο ειμαι ευγνωμον και τυχερη!ας ξεκλειδωσουμε λοιπον το μεσα μας οσο δυσκολο κι αν ειναι τουλαχιστον ας κανουμε μια προσπαθεια!
    νεραιδενια φιλια!
    ομορφος θησαυρος χριστινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ ναϊάδα

    Καλή σου μέρα Νεραϊδούλα...
    έχεις δίκιο δεν χρειάζεται να συμφωνούμε με όλα τα βιβλλια και τους κανόνες γιατί έτσι χανόμαστε σε μια χρονοβόρα έρευνα και χάνουμε την ουσία που είναι η Αγάπη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλημέρα Χριστίνα:) ωραίος ο Φοξ...και ωραίες οι συμβουλές του , θα ψάξω να βρω βιβλία του. Αληθεια εχεις να μας προτείνεις κάποια ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα, Σπύρο...
    Ναι, όλα τα βιβλία του Φοξ είναι πολύ αξιόλογα..
    Σου προτείνω: "Η Δύναμη της Δημιουργικής Σκέξης", "Η επί του Όρους Ομιλία", και το "Πνευματικό Ημερολόγιο" (αυτό είναι ένα ανθολόγιο από όλα του τα έργα)...για αρχή...

    Σου εύχομαι να έχεις μια πολύ όμορφη Κυριακή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δεν εντόπισα κάτι για την κλειδαριά σήμερα. Περιμένω τη συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλημέρα!
    καταλήγω να "χρυσοκλειδώνω"
    φωνές του εαυτού μου που προβάλλονται
    στους άλλους!
    κι είναι θησαυρός ν' ανακαλύπτεις
    πως πίσω από κάθε χρυσοκλείδωμα είναι η αδύναμη πλευρά, που θέλει δουλειά για την ελευθερία της...
    ένα απολιτίκ "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ αεροστατικ

    είναι γιατί είσαι ήδη Χρυσοξεκλειδωμένος και δεν έχεις καθόλου κλειδαριά
    ...η συνέχεια έπεται επί της οθόνης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ ευοι

    πάρα πολύ όμορφο το σχόλιό σου και επί της ουσίας...κάτι μου λέει ότι έχουμε πάρα πολλά κοινά..

    Καλό σου απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Έμμετ Φοξ,
    εντρύφησε ιδιαίτερα στον εσωτερικό χριστιανισμό και πήρε το νέκταρ του σαν την... μέλισσα.

    Θα ήταν ευχής έργον να είχε παραμείνει εκεί η ιστορία του χριστιανισμού.
    ... Σαν μια φιλοσοφική αυτογνωστική θεοσοφική κοσμοθεώρηση!!!

    Όμως δυστυχώς οι κληρονόμοι και διάδοχοι του Ιησού, θέλησαν να τον βγάλουν από το περιθώριο και την αφάνεια μιας Ιουδαϊκής αίρεσης και να "τον αξιοποιήσουν" διαφορετικά.

    Στο παιγνίδι με την δύναμη νικήθηκαν γιατί "ενέδωσαν" και θέλησαν να τον καταστήσουν παγκόσμια εξουσία, τυραννική και δογματική, περνώντας στην σκοτεινή πλευρά και παίζοντας βρώμικα πολιτικά παιγνίδια.

    Ίσως την νέα εποχή κάποιοι καθαροί, νηφάλιοι, νεροκουβαλητές Υδροχόοι να του προσδώσουν τις πραγματικές του διαστάσεις και την ουσία του,
    αφού... τον εξαγνίσουν πρώτα, από το ένοχο παρελθόν και τα μεγάλα "αμαρτήματα" που έχουν διαπραχτεί στο όνομα του,
    φτιάχνοντας το καινούργιο ...Υδροχοικό Ευαγγέλιο.

    Σου ευχόμαστε, θησαυρολόγε μας Χριστίνα,
    να είσαι ένας από αυτούς
    τους Υδροχόους και,
    να μπορέσει πια να ξημερώσει μια καινούργια μέρα για την ανθρωπότητα, πιο όμορφη,
    πιο φωτεινή, πιο χαρούμενη και γελαστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ el zin

    Δεν ξέρω καλοί μου πολεμιστές αν θα είμαι κι εγώ από αυτούς τους "νεροκουβαλητές", αλλά αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι κάτι νέο γεννιέται και η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός κβαντικού άλματος...
    Καλό σας βράδυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρυσοκλειδώνουμε λοιπόν ότι ΘΕΩΡΟΥΜΕ πρόβλημα και αφήνουμε τις λύσεις γι Αυτόν που ξέρει καλύτερα...
    Χρυσο-ανοίγουμε όμως την καρδιά μας στην αγάπη και όλα είναι ΦΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...