Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - Ο ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ



Ο Χαρούμενος Μαθητής.
- Από το Κεφάλαιο 14, II. THE HAPPY LEARNER -
1. Το Άγιο Πνεύμα χρειάζεται έναν χαρούμενο μαθητή, στον οποίο να μπορεί να εκπληρώσει χαρούμενα την αποστολή Του. Εσύ που είσαι πεισματικά αφοσιωμένος στην μιζέρια πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις ότι είσαι δυστυχισμένος και όχι χαρούμενος. Το Άγιο Πνεύμα δεν μπορεί να διδάξει χωρίς αυτή την αντιπαραβολή, διότι εσύ πιστεύεις ότι η δυστυχία είναι ευτυχία. Αυτό σου έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη σύγχυση ώστε έχεις αναλάβει να μάθεις να κάνεις αυτό που ποτέ δεν μπορείς να κάνεις, πιστεύοντας ότι μόνο αν το μάθεις θα είσαι ευτυχισμένος. Δεν συνειδητοποιείς ότι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται αυτός ο ιδιόμορφος μαθησιακός στόχος δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Εν τούτοις, ακόμα έχει νόημα για σένα. Αν έχεις πίστη στο τίποτα, αυτός θα είναι ο «θησαυρός» που αναζητάς και θα βρίσκεις. Όμως, θα προσθέσεις άλλο ένα βάρος στον ήδη βεβαρυμμένο νου σου. Θα πιστεύεις ότι το τίποτα έχει αξία, και θα το εκτιμάς. Ένα μικρό κομματάκι γυαλί, ένας κόκκος σκόνης, ένα σώμα ή ένας πόλεμος είναι ένα για σένα. Διότι αν δίνεις αξία σε ένα πράγμα φτιαγμένο από το τίποτα, έχεις πιστέψει ότι το τίποτα μπορεί να είναι πολύτιμο, και ότι μπορείς να μάθεις να κάνει ς το αναληθές αλήθεια.
2. Το Άγιο Πνεύμα, ενώ βλέπει που είσαι αλλά γνωρίζει ότι είσαι κάπου αλλού, αρχίζει το μάθημά Του στην απλότητα με την βασική διδασκαλία ότι η αλήθεια είναι αληθινή. Αυτό είναι το πιο δύσκολο μάθημα που θα μάθεις ποτέ, και στο τέλος το μόνο. Η απλότητα είναι πολύ δύσκολη για τους διαστρεβλωμένους νόες. Αναλογίσου όλες τις παραμορφώσεις που έχεις φτιάξει από το τίποτα ∙ όλες τις παράξενες μορφές και τα συναισθήματα και τις πράξεις και τις αντιδράσεις που έχεις υφάνει από αυτό. Τίποτα δεν είναι τόσο ξένο προς εσένα όσο η απλή αλήθεια, και τίποτα δεν υπάρχει που να έχεις την τάση να ακούσεις λιγότερο. Η αντίθεση ανάμεσα σε αυτό που είναι αλήθεια και σε αυτό που δεν είναι, είναι απόλυτα προφανής, κι όμως εσύ δεν την βλέπεις. Το απλό και το φανερό δεν είναι προφανή σε εκείνους που θέλουν να φτιάχνουν παλάτια και μεταξωτούς χιτώνες από το τίποτα, πιστεύοντας ότι είναι βασιλιάδες με χρυσά στέμματα χάρη σ’ αυτά.
3. Όλα αυτά τα βλέπει το Άγιο Πνεύμα. και διδάσκει, απλά, ότι όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Σε εκείνους τους δυστυχείς μαθητές που θέλουν να διδάξουν τον εαυτό τους κάτι άλλο, και να πλανώνται ότι αυτό δεν είναι το τίποτα, το Άγιο Πνεύμα λέει, με επίμονη σιωπή:
Η αλήθεια είναι αληθινή. Τίποτα άλλο δεν έχει σημασία, τίποτα άλλο δεν είναι πραγματικό, και τίποτα εκτός από αυτό δεν υπάρχει. Άφησέ Εμένα να κάνω την μόνη διάκριση για λογαριασμό σου που εσύ δεν μπορείς να την κάνεις, αλλά χρειάζεται να μάθεις. Η πίστη σου στο τίποτα σε εξαπατά. Πρόσφερε την πίστη σου σε Μένα, κι Εγώ θα την τοποθετήσω απαλά στον ιερό τόπο που ανήκει. Εκεί δεν θα βρεις καμιά πλάνη, παρά μόνο την απλή αλήθεια. Και θα την αγαπήσεις διότι θα την καταλάβεις.
4. Σαν εσένα, το Άγιο Πνεύμα, δεν έφτιαξε Αυτό την αλήθεια. Σαν τον Θεό, Αυτό γνωρίζει ότι είναι αληθινή. Αυτό φέρνει το φως της αλήθειας μέσα στο σκοτάδι, και την αφήνει να λάμπει επάνω σου. Και καθώς αυτή λάμπει οι αδελφοί σου την βλέπουν, και συνειδητοποιώντας ότι αυτό το φως δεν είναι κάτι που έχεις φτιάξει εσύ, βλέπουν σε σένα περισσότερα από ό,τι βλέπεις εσύ. Θα είναι χαρούμενοι μαθητές του μαθήματος που φέρνει αυτό το φως σε αυτούς, διότι τους διδάσκει την απελευθέρωση από το τίποτα και από όλα τα έργα του τίποτα. Τις βαριές αλυσίδες που φαίνεται πως τους δένουν στην απελπισία δεν θα τις βλέπουν σαν τίποτα μέχρι εσύ να τους φέρεις το φως. Και τότε θα δουν ότι οι αλυσίδες έχουν εξαφανιστεί, άρα πρέπει να μην ήταν τίποτα. Κι εσύ θα το δεις σε αυτούς. Επειδή τους δίδαξες την χαρά και την απελευθέρωση, αυτοί θα γίνουν οι δάσκαλοί σου στην απελευθέρωση και την χαρά.
5. Όταν διδάσκεις κάποιον ότι η αλήθεια είναι αληθινή, το μαθαίνεις κι εσύ μαζί του. Kι έτσι μαθαίνεις ότι αυτό που φαινόταν πιο δύσκολο ήταν το πιο εύκολο. Μάθε να είσαι χαρούμενος μαθητής. Ποτέ δεν θα μάθεις πώς να κάνεις το τίποτα, τα πάντα. Δες όμως ότι αυτός ήταν ο στόχος σου, κι αναγνώρισε πόσο ανόητος ήταν. Να χαίρεσαι που ακυρώνεται, διότι αν τον κοιτάξεις με απλή ειλικρίνεια, όντως ακυρώνεται. Είπα και πριν, «Μην είσαι ικανοποιημένος με το τίποτα», διότι έχεις πιστέψει ότι το τίποτα θα μπορούσε να σε ικανοποιήσει. Δεν είναι έτσι.
6. Αν μπορέσεις να είσαι ένας χαρούμενος μαθητής, πρέπει να μάθεις να δίνεις όλα όσα έχεις μάθει στο Άγιο Πνεύμα, ώστε να τα καταργήσει για λογαριασμό σου. Και έπειτα άρχισε να μαθαίνεις τα χαρωπά μαθήματα που έρχονται γρήγορα πάνω στο σταθερό θεμέλιο ότι αλήθεια είναι αληθινή. Διότι αυτό που είναι οικοδομημένο εκεί είναι αληθινό, και κτισμένο πάνω στην αλήθεια. Το σύμπαν της μάθησης θα ανοίξει μπροστά σου με όλη του την μεγαλειώδη απλότητα. Με την αλήθεια μπροστά σου, δεν θα κοιτάς πίσω σου.
7. Ο ευτυχισμένος μαθητής βρίσκει τις συνθήκες της μάθησης εδώ, όπως βρίσκει και τις συνθήκες της γνώσης στην Βασιλεία των Ουρανών. Όλα αυτά βρίσκονται στο σχέδιο του Αγίου Πνεύματος να σε ελευθερώσει από το παρελθόν, και να ανοίξει για σένα τον δρόμο προς την ελευθερία. Διότι η αλήθεια είναι αληθινή. Τι άλλο θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει, ή να υπήρξε ποτέ; Αυτό το απλό μάθημα κρατάει το κλειδί για την σκοτεινή πόρτα που πιστεύεις ότι είναι κλειδωμένη για πάντα. Εσύ έφτιαξες αυτή την πόρτα από το τίποτα, και πίσω της είναι το τίποτα. Το κλειδί είναι μόνο το φως που διώχνει με την λάμψη του τα σχήματα και τις μορφές και δεν φοβάται τίποτα. Δέξου αυτό το κλειδί προς την ελευθερία από τα χέρια του Χριστού που το δίνει σε σένα, ώστε να μπορέσεις να ενωθείς μαζί Του στο ιερό έργο της χορηγίας του φωτός. Διότι εσύ, σαν τους αδελφούς σου, δεν συνειδητοποιείς ότι το φως έχει έρθει και σε έχει ελευθερώσει από τον ύπνο του σκότους.
8. Κοίταξε τους αδελφούς σου μέσα στην ελευθερία τους, και μάθε από αυτούς πώς να ελευθερώνεσαι από το σκοτάδι. Το φως μέσα σου θα τους ξυπνήσει, κι αυτοί δεν θα σε αφήσουν κοιμισμένο. Η όραση του Χριστού δίδεται ακριβώς την στιγμή που αυτό γίνεται αντιληπτό. Εκεί όπου το κάθε τι είναι ξεκάθαρο, όλα είναι ιερά. Η σιωπή της απλότητάς του είναι τόσο επιβλητική που θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι αδύνατον να αρνηθείς την απλή αλήθεια. Διότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Ο Θεός είναι παντού, και ο Υιός Του είναι μέσα σε Αυτόν μαζί με το κάθε τι. Είναι δυνατόν να μοιρολογεί από θλίψη εφόσον αυτή είναι η αλήθεια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...