Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ



ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

- Από το Κεφάλαιο 16, VII. THE END OF ILLUSIONS -

1. Είναι αδύνατον να αφήσεις το παρελθόν να φύγει χωρίς να παραιτηθείς από την ιδιαίτερη σχέση. Διότι η ιδιαίτερη σχέση είναι μια προσπάθεια να ενεργοποιήσεις εκ νέου το παρελθόν και να το αλλάξεις. Φανταστικές ταπεινώσεις, πόνος που επιστρέφει στην μνήμη, παλιές απογοητεύσεις, προσωπικές αδικίες και προσβολές όλα εισχωρούν στην ιδιαίτερη σχέση, που γίνεται ένας τρόπος με τον οποίο αναζητάς να επανορθώσεις την τραυματισμένη σου αυτό – εκτίμηση. Τι βάση θα είχες στην επιλογή ενός ιδιαίτερου συντρόφου χωρίς το παρελθόν; Κάθε τέτοια επιλογή γίνεται εξαιτίας κάποιου «κακού» από το παρελθόν στο οποίο προσκολλάσαι, και για το οποίο κάποιος άλλος πρέπει να επανορθώσει.

2. Η ιδιαίτερη σχέση παίρνει εκδίκηση για το παρελθόν. Αναζητώντας να μεταθέσει τον πόνο στο παρελθόν, ασχολείται υπερβολικά με αυτό και αφοσιώνεται ολοκληρωτικά σε αυτό, παραβλέποντας έτσι το παρόν. Καμία ιδιαίτερη σχέση δεν βιώνεται στο παρόν. Σκιές του παρελθόντος την τυλίγουν, και την κάνουν αυτό που είναι. Δεν έχει κανένα νόημα στο παρόν, κι εφόσον δεν σημαίνει τίποτα τώρα, δεν μπορεί να έχει κανένα απολύτως νόημα. Με ποιο άλλο τρόπο μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν εκτός από τις φαντασιώσεις; Και ποιος μπορεί να σου δώσει αυτό που νομίζεις ότι σου έχει στερήσει το παρελθόν; Το παρελθόν δεν είναι τίποτα. Μην επιζητάς να κατηγορήσεις αυτό για ό,τι στερήθηκες, διότι το παρελθόν έχει φύγει. Δεν μπορείς να μην αφήσεις να φύγει στην πραγματικότητα αυτό που ήδη έχει φύγει. Άρα, πρέπει να διατηρείς την ψευδαίσθηση ότι δεν έχει φύγει διότι νομίζεις ότι εξυπηρετεί κάποιο σκοπό που θέλεις να εκπληρώσεις. Και μάλλον θωρείς ότι αυτός ο σκοπός δεν μπορεί να εκπληρωθεί στο παρόν, παρά μόνο στο παρελθόν.

3. Μην υποτιμάς την έντονη τάση του εγώ για εκδίκηση για το παρελθόν. Είναι εντελώς βάρβαρη και παρανοϊκή. Διότι το εγώ θυμάται όλα όσα έχεις κάνει και το έχεις προσβάλλει, και αναζητά να στο ανταποδώσει. Οι φαντασιώσεις που φέρνει στις εκλεκτές του σχέσεις μέσα στις οποίες θέλει να διαδραματίσει το μίσος του είναι φαντασιώσεις για την καταστροφή σου. Διότι το εγώ κρατά το παρελθόν εναντίον σου, κι αν εσύ διαφύγεις από το παρελθόν, θεωρεί ότι στερείται την εκδίκηση που πιστεύει ότι σου αξίζει τόσο πολύ. Εν τούτοις, δίχως τη δική σου συμμαχία για την δική σου καταστροφή, το εγώ δεν θα μπορούσε να σε κρατήσει στο παρελθόν. Στην ιδιαίτερη σχέση εσύ επιτρέπεις να συμβεί η δική σου καταστροφή. Το ότι αυτό είναι παρανοϊκό είναι προφανές. Αλλά αυτό που είναι λιγότερο προφανές είναι ότι για όσο επιδιώκεις τον στόχο του εγώ σαν σύμμαχός του, το παρόν θα σου είναι άχρηστο.

4. Το παρελθόν έχει φύγει ∙ μην επιδιώκεις να το διατηρήσεις στην ιδιαίτερη σχέση που σε δένει με αυτό, και θέλει να σε διδάξει ότι η σωτηρία σου είναι παρελθόν άρα πρέπει να επιστρέψεις σε αυτό για να την βρεις. Δεν υπάρχει καμία φαντασίωση που να μην περιέχει το όνειρο της ανταπόδοσης για το παρελθόν. Θέλεις να πραγματοποιείς το όνειρο, ή να το αφήσεις να φύγει;

5. Στην ιδιαίτερη σχέση δεν φαίνεται πως πραγματοποιείς την εκδίκηση που αναζητάς. Και ακόμα κι όταν το μίσος και η αγριότητα εισβάλλουν για λίγο, η ψευδαίσθηση της αγάπης δεν κλονίζεται συθέμελα. Όμως, το ένα πράγμα που το εγώ ποτέ δεν επιτρέπει να φτάσει στην επίγνωση είναι ότι η ιδιαίτερη σχέση είναι η πραγματοποίηση της εκδίκησης πάνω στον εαυτό σου. Όμως, τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Όταν αναζητάς την ιδιαίτερη σχέση, δεν ψάχνεις για την δόξα μέσα σου. Έχεις αρνηθεί ότι βρίσκεται εκεί, και η σχέση γίνεται το υποκατάστατο αυτής. Και η εκδίκηση γίνεται το δικό σου υποκατάστατο για την Επανόρθωση, και η διαφυγή από την εκδίκηση γίνεται η δική σου απώλεια.

6. Ενάντια στην παρανοϊκή ιδέα του εγώ για την σωτηρία το Άγιο Πνεύμα ευγενικά θέτει την ιερή στιγμή. Είπαμε προηγουμένως ότι το Άγιο Πνεύμα πρέπει να διδάσκει μέσω των συγκρίσεων, και χρησιμοποιεί τα αντίθετα για να δείξει προς την αλήθεια. Η ιερή στιγμή είναι το αντίθετο με την παγιωμένη πίστη του εγώ στην σωτηρία μέσω της εκδίκησης για το παρελθόν. Στην ιερή στιγμή γίνεται κατανοητό ότι το παρελθόν έχει φύγει, και με την απομάκρυνσή του έχει ξεριζωθεί και εξαφανιστεί η ροπή για εκδίκηση. Η σιωπή και η γαλήνη του τώρα σε τυλίγουν με τέλεια γλυκύτητα. Τα πάντα έχουν φύγει εκτός από την αλήθεια.

7. Για κάποιο διάστημα μπορεί να επιχειρείς να φέρεις τις ψευδαισθήσεις μέσα στην ιερή στιγμή, για να παρεμποδίσεις την πλήρη επίγνωσή σου για την ολοκληρωτική διαφορά, από όλες τις απόψεις, ανάμεσα στην εμπειρία σου για την αλήθεια και την ψευδαίσθηση. Όμως δεν θα το επιχειρήσεις για πολύ. Την ιερή στιγμή η δύναμη του Αγίου Πνεύματος θα επικρατήσει, διότι ενώθηκες με Αυτό. Οι ψευδαισθήσεις που φέρνεις μαζί σου θα εξασθενούν το βίωμα της επικοινωνίας με Αυτό για λίγο, και θα σε εμποδίζουν να κρατήσεις αυτή την εμπειρία στο νου σου. Εν τούτοις, η ιερή στιγμή είναι αιώνια, και οι δικές σου ψευδαισθήσεις του χρόνου δεν θα εμποδίζουν το άχρονο από το να είναι αυτό που είναι, ούτε εσένα από το να το βιώσεις έτσι όπως είναι.

8. Αυτό που σου έχει δώσει ο Θεός έχει αληθινά δοθεί, και θα το λάβεις αληθινά. Διότι τα δώρα του Θεού δεν έχουν άλλη πραγματικότητα από το να τα λάβεις. Η δική σου αποδοχή ολοκληρώνει την δική Του προσφορά. Θα λάβεις διότι είναι η Θέλησή Του να δίδεις. Αυτός έδωσε την ιερή στιγμή για να δοθεί σε σένα, και είναι αδύνατον να μην την λάβεις διότι Αυτός την έδωσε. Όταν Αυτός θέλησε ο Υιός Του να είναι ελεύθερος, ο Υιός Του ήταν ελεύθερος. Στην ιερή στιγμή βρίσκεται η υπενθύμιση Του ότι ο Υιός Του θα είναι πάντα έτσι όπως δημιουργήθηκε. Και όλα όσα διδάσκει το Άγιο Πνεύμα είναι για να σου θυμίσουν ότι έχεις λάβει αυτό που ο Θεός σου έδωσε.

9. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείς να αντιπαραθέσεις ενάντια στην πραγματικότητα. Όλα όσα πρέπει να συγχωρεθούν είναι οι ψευδαισθήσεις που είχες ενάντια στους αδελφούς σου. Η πραγματικότητά τους δεν έχει παρελθόν, και μόνο οι ψευδαισθήσεις μπορούν να συγχωρεθούν. Ο Θεός δεν κρατά τίποτα εναντίον κανενός, διότι είναι ανίκανος να έχει ψευδαισθήσεις οιουδήποτε είδους. Απελευθέρωσε τους αδελφούς σου από την σκλαβιά των ψευδαισθήσεών τους συγχωρώντας τους για τις ψευδαισθήσεις που αντιλήφθηκες σε αυτούς. Έτσι θα μάθεις ότι κι εσύ έχεις συγχωρεθεί, διότι εσύ είσαι που τους προσέφερες τις ψευδαισθήσεις. Την ιερή στιγμή αυτό γίνεται για σένα μέσα στον χρόνο, για να σου φέρει την αληθινή κατάσταση του Ουρανού.

10. Να θυμάσαι ότι πάντα επιλέγεις ανάμεσα στην αλήθεια και τις ψευδαισθήσεις ∙ ανάμεσα στην αληθινή Επανόρθωση που θεραπεύει και στην «επανόρθωση» του εγώ που καταστρέφει. Η δύναμη του Θεού και όλη Του η Αγάπη, δίχως όρια, θα σε στηρίζουν καθώς αναζητάς μόνο την θέση σου στο σχέδιο της Επανόρθωσης που προκύπτει από την Αγάπη Του. Να είσαι σύμμαχος του Θεού και όχι του εγώ στην αναζήτηση του τρόπου που μπορεί η Επανόρθωση να έρθει σε σένα. Η βοήθειά Του αρκεί, διότι ο Αγγελιαφόρος Του καταλαβαίνει πώς να επανορθώσει την Βασιλεία των Ουρανών σε σένα, και πώς να τοποθετήσει όλη σου την επένδυση στην σωτηρία στην σχέση σου με Αυτόν.

11. Αναζήτησε και βρες το μήνυμά του στην ιερή στιγμή, εκεί όπου όλες οι ψευδαισθήσεις συγχωρούνται. Από εκεί το θαύμα επεκτείνεται για να ευλογήσει τον καθένα και για να επιλύσει όλα τα προβλήματα, είτε γίνονται αντιληπτά ως μικρά ή μεγάλα, δυνατά ή αδύνατα. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην δώσει χώρο σε Αυτόν και στο Μεγαλείο Του. Το να ενωθείς σε στενή σχέση μαζί Του σημαίνει ότι δέχεσαι τις σχέσεις ως αληθινές, και μέσω της πραγματικότητάς τους παραιτείσαι από όλες τις ψευδαισθήσεις για χάρη της πραγματικότητας της σχέσης σου με τον Θεό. Ύμνοι αξίζουν στην σχέση σου μαζί με Αυτόν και κανένα άλλον. Η αλήθεια βρίσκεται εκεί και πουθενά αλλού. Επιλέγεις ή αυτό ή το τίποτα.

12. Πατέρα, συγχώρεσε τις ψευδαισθήσεις μας, και βοήθησέ μας να δεχτούμε την αληθινή μας σχέση μαζί Σου, στην οποία δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις, κι όπου καμιά δεν μπορεί να εισχωρήσει. Η ιερότητά μας είναι δική Σου. Τι μπορεί να υπάρχει μέσα μας που να χρειάζεται συγχώρεση όταν η δική Σου είναι τέλεια; Ο ύπνος της λησμονιάς είναι μόνο η απροθυμία να θυμηθούμε την δική Σου συγχώρεση και την Αγάπη Σου. Ας μην περιπλανόμαστε στον πειρασμό, διότι ο πειρασμός του Υιού του Θεού δεν είναι η Θέλησή Σου. Και ας λάβουμε μόνο αυτό που Εσύ έδωσες, και ας δεχτούμε μόνο αυτό μέσα στο νου που Εσύ δημιούργησες και αγαπάς. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...