Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ - Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΥΜΠΟΝΙΑ




ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16

Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

- Από το Κεφάλαιο 16, THE FORGIVENESS OF ILLUSIONS, I. True Empathy -

1. Η Αληθινή Συμπόνια.

1. Το να συμπονάς δεν σημαίνει να ενώνεσαι στα βάσανα, διότι αυτό πρέπει να αρνείσαι να το καταλάβεις. Αυτή είναι η ερμηνεία του εγώ για την συμπόνια, και χρησιμοποιείται πάντα για να σχηματίσει μια ιδιαίτερη σχέση στην οποία μοιράζονται τα βάσανα. Η ικανότητα να συμπονάς είναι πολύ χρήσιμη στο Άγιο Πνεύμα, φτάνει να Το αφήνεις να την χρησιμοποιεί με τον δικό Του τρόπο. Ο δικός Του τρόπος είναι πολύ διαφορετικός. Αυτό δεν καταλαβαίνει τα βάσανα, και θέλει κι εσύ να διδάξεις ότι δεν είναι κατανοητά. Όταν το Άγιο Πνεύμα δημιουργεί κάποια σχέση μέσα από σένα, δεν δημιουργεί σχέση μέσα από το εγώ σου προς ένα άλλο εγώ. Αυτό δεν ενώνεται με τον πόνο, εφόσον κατανοεί ότι η θεραπεία του πόνου δεν επιτυγχάνεται με απατηλές προσπάθειες να εισέλθεις μέσα σε αυτόν, και να τον φωτίσεις με το να μοιράζεσαι την αυταπάτη.

2. Η πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι η συμπόνια έτσι όπως την χρησιμοποιεί το εγώ είναι καταστροφική βρίσκεται στο γεγονός ότι εφαρμόζεται μόνο σε συγκεκριμένους τύπους προβλημάτων και σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Αυτούς επιλέγει, κι ενώνεται μαζί τους. Και ποτέ δεν ενώνεται, παρά μόνο για να ενισχύσει τον εαυτό του. Έχοντας ταυτιστεί με αυτό που νομίζει ότι καταλαβαίνει, το εγώ βλέπει τον εαυτό του και θέλει να αυξάνεται μοιράζοντας ό,τι είναι σαν αυτό. Μην σφάλλεις σε σχέση με αυτό το τέχνασμά του ∙ Το εγώ πάντα συμπονά με σκοπό την εξασθένηση, και η εξασθένηση σημαίνει πάντα επίθεση. Εσύ δεν γνωρίζεις το νόημα της συμπόνιας. Αλλά μπορείς να είσαι σίγουρος κι αυτό ∙ αν απλά καθίσεις σιωπηλός και επιτρέψεις στο Άγιο Πνεύμα να δημιουργήσει μια σχέση μέσα από σένα, τότε θα συμπονάς με δύναμη, και θα κερδίσεις σε δύναμη και όχι σε αδυναμία.

3. Ο ρόλος σου είναι μόνο να θυμηθείς αυτό ∙ δεν θέλεις να προέλθει τίποτα που να δίνεις αξία από μια σχέση. Επιλέγεις να μην την βλάψεις ούτε να την θεραπεύσεις με τον δικό σου τρόπο. Εσύ δεν γνωρίζεις τι είναι η θεραπεία. Όλα όσα έχεις μάθει για την συμπόνια είναι από το παρελθόν. Και δεν υπάρχει τίποτα από το παρελθόν που θα ήθελες να μοιραστείς, διότι δεν υπάρχει τίποτα από το παρελθόν που θα ήθελες να κρατήσεις. Μην χρησιμοποιείς την συμπόνια για να κάνεις το παρελθόν αληθινό, κι έτσι να το διαιωνίζεις. Παραμέρισε ευγενικά, και άφησε να γίνει η θεραπεία για λογαριασμό σου. Κράτησε μόνο μια σκέψη στο νου σου και μην την χάνεις από τα μάτια σου, σε όσο πειρασμό και να μπεις να κρίνεις κάποια κατάσταση, και να καθορίσεις την αντίδρασή σου από την κρίση σου. Εστίασε το νου σου μόνο σε αυτό:

Δεν είμαι μόνος, και δεν θα ήθελα το παρελθόν να παρεισφρήσει στον Καλεσμένο μου.

Τον έχω προσκαλέσει, και Αυτός είναι εδώ.

Δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα άλλο από το να μην παρεμβαίνω.

4. Η αληθινή συμπόνια είναι Αυτού που γνωρίζει τι είναι. Θα μάθεις την δική Του ερμηνεία γι αυτή αν Τον αφήσεις να χρησιμοποιεί την ικανότητά σου για δύναμη, και όχι για αδυναμία. Αυτός ποτέ δεν θα σε εγκαταλείψει , αλλά βεβαιώσου ότι δεν θα Τον εγκαταλείψεις εσύ. Η ταπεινότητα μόνο με αυτή την έννοια είναι δύναμη ∙ ότι το να αναγνωρίζεις και να αποδέχεσαι το γεγονός ότι δεν γνωρίζεις σημαίνει ότι αναγνωρίζεις και αποδέχεσαι το γεγονός ότι Αυτός όντως γνωρίζει. Δεν είσαι βέβαιος ότι Αυτός θα εκπληρώσει τον ρόλο Του, διότι εσύ ποτέ δεν έχεις εκπληρώσει τον δικό σου ρόλο απόλυτα. Δεν μπορεί να ξέρεις πώς να αντιδράς σε κάτι που δεν καταλαβαίνεις. Μην υποκύπτεις σε αυτό τον πειρασμό, και μην παραχωρείς την συμπόνια στην θριαμβευτική χρήση του εγώ για λογαριασμό της δικής του δόξας.

5. Ο θρίαμβος της αδυναμίας δεν είναι αυτό που θέλεις να προσφέρεις σε έναν αδελφό. Κι όμως, εσύ δεν αναγνωρίζεις άλλο θρίαμβο από αυτόν. Αυτό δεν είναι γνώση, και η μορφή της συμπόνιας που θα προκαλούσε αυτό είναι τόσο διαστρεβλωμένη που θα φυλάκιζε αντί να απελευθερώνει. Αυτοί που δεν έχουν λυτρωθεί δεν μπορούν να λυτρώνουν, όμως έχουν ένα Λυτρωτή. Μην επιχειρείς να Τον διδάξεις εσύ. Εσύ είσαι ο μαθητής ∙ Αυτός είναι ο Δάσκαλος. Μην συγχέεις τον ρόλο σου με τον δικό Του, διότι αυτό ποτέ δεν θα φέρει ειρήνη σε κανέναν. Πρόσφερε την συμπόνια σου σε Αυτόν διότι την δική Του αντίληψη και την δική Του δύναμη είναι που θέλεις να μοιράζεσαι. Και άφησέ Τον να σου προσφέρει την δική Του δύναμη και την δική Του αντίληψη, για να την μοιράζεται μέσα από σένα.

6. Το νόημα της αγάπης χάνεται σε κάθε σχέση που προσβλέπει στην αδυναμία, κι ελπίζει να βρει εκεί την αγάπη. Η δύναμη της αγάπης, η οποία είναι το νόημά της, βρίσκεται στην δύναμη του Θεού που αιωρείται πάνω από αυτήν και την ευλογεί σιωπηλά περιβάλλοντάς την με τα θεραπευτικά φτερά της. Άφησέ το αυτό να είναι έτσι, και να μην προσπαθείς να το αντικαταστήσεις με το δικό σου «θαύμα». Έχω πει ότι αν κάποιος αδελφός σου ζητήσει κάτι ανόητο, να το κάνεις. Αλλά βεβαιώσου ότι αυτό δεν σημαίνει ότι κάνεις κάτι ανόητο που θα έβλαπτε είτε αυτόν ή εσένα, διότι αυτό που θα έβλαπτε τον ένα θα βλάψει και τον άλλον. Τα ανόητα αιτήματα είναι ανόητα μόνο και μόνο επειδή συγκρούονται, εφόσον πάντα έχουν μέσα τους στοιχεία ιδιαιτερότητας. Μόνο το Άγιο Πνεύμα αναγνωρίζει τις ανόητες ανάγκες όπως και τις πραγματικές. Και Αυτό θα σε διδάξει πώς να ανταποκρίνεσαι και στις δύο χωρίς να χάνεις καμία.

7. Εσύ θα επιχειρείς να το κάνεις αυτό μόνο με μυστικότητα. Και θα νομίζεις ότι όταν ανταποκρίνεσαι στις μεν δεν διακινδυνεύεις τις δε, διότι τις κρατάς διαχωρισμένες και μυστικές τις μεν από τις δε. Αυτός δεν είναι ο τρόπος, διότι δεν οδηγεί στην ζωή και την αλήθεια. Καμία ανάγκη δεν θα μείνει για πολύ ανεκπλήρωτη αν τις αφήσεις όλες στο Άγιο Πνεύμα που λειτουργία Του είναι να τις ικανοποιεί. Αυτή είναι δική Του λειτουργία, και όχι δική σου. Αυτό δεν θα τις ικανοποιήσει με μυστικότητα, διότι θέλει να μοιράζεται όλα όσα δίνεις μέσω Αυτού. Γι αυτό τα δίνει. Ό,τι δίνεις μέσω Αυτού είναι για όλη την Υιότητα, και όχι μόνο για κάποιο μέρος της. Άφησέ Του την λειτουργία Του, διότι Αυτό θα την εκπληρώσει αν μόνο Του ζητήσεις να εισέλθει στις σχέσεις σου, και να τις ευλογήσει για λογαριασμό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...