Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΙΕΡΗ ΣΧΕΣΗ




Κεφάλαιο 22

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΙΕΡΗ ΣΧΕΣΗ

Εισαγωγή.

- Από το Κεφάλαιο 22, SALVATION AND THE HOLY RELATIONSHIP, Introduction -

1. Λυπήσου τον εαυτό σου, τόσο καιρό σκλαβωμένος. Να χαίρεσαι και να αγαλλιάζεις που αυτούς που ο Θεός έχει ενώσει τώρα συναντώνται και δεν χρειάζεται πια κοιτάζουν την αμαρτία διαχωρισμένοι. Δύο μαζί δεν μπορούν να κοιτούν την αμαρτία, διότι ποτέ δεν θα μπορούσαν να την δουν στον ίδιο τόπο και χρόνο. Η αμαρτία είναι μια αυστηρά ατομική αντίληψη, που γίνεται ορατή στον άλλον, όμως ο καθένας πιστεύει ότι είναι μέσα στον ίδιον. Και ο κάθε ένας φαίνεται πως κάνει ένα διαφορετικό σφάλμα, κάποιο που ο άλλος δεν μπορεί να καταλάβει. Αδελφέ, είναι το ίδιο, φτιαγμένο από τον ίδιον, και συγχωρεμένο για τον κατασκευαστή του με τον ίδιο τρόπο. Η ιερότητα της σχέσης σου συγχωρεί εσένα και τον αδελφό σου, ακυρώνοντας τα αποτελέσματα αυτών που και οι δύο πιστεύατε και βλέπατε. Και με την δική τους απομάκρυνση, απομακρύνεται μαζί τους και η ανάγκη για αμαρτία.

2. Ποιος χρειάζεται την αμαρτία; Μόνο οι απομονωμένοι στην μοναξιά τους, που βλέπουν τους αδελφούς τους ως διαφορετικούς από τους ίδιους. Αυτή η διαφορά, που φαίνεται αλλά δεν είναι αληθινή, κάνει την ανάγκη για αμαρτία, που είναι ορατή αλλά δεν είναι αληθινή, να φαίνεται δικαιολογημένη. Και όλα αυτά θα ήταν αληθινά αν η αμαρτία ήταν αληθινή. Διότι μια ανίερη σχέση είναι βασισμένη στις διαφορές, όπου ο κάθε ένας νομίζει ότι άλλος έχει κάτι που δεν έχει ο ίδιος. Βρίσκονται μαζί, ο καθένας για να συμπληρώσει τον εαυτό του και να ληστέψει τον άλλον. Μένουν μέχρι να νομίσουν ότι δεν απέμεινε τίποτα άλλο να κλέψουν, κι έπειτα συνεχίζουν την πορεία τους. Κι έτσι περιπλανώνται μέσα σε ένα κόσμο γεμάτο ξένους, διαφορετικούς από τους ίδιους, ζώντας με τα σώματά τους ίσως κάτω από την ίδια στέγη που δεν προσφέρει καταφύγιο σε κανέναν ∙ στον ίδιο χώρο και όμως με έναν ολόκληρο κόσμο να τους χωρίζει.

3. Μια ιερή σχέση αρχίζει από διαφορετικά δεδομένα. Ο κάθε ένας έχει κοιτάξει μέσα του και δεν έχει δει καμιά έλλειψη. Αποδεχόμενος την ολοκλήρωσή του, θέλει να την επεκτείνει με το να ενωθεί με κάποιον άλλον, ολοκληρωμένο όπως ο ίδιος. Δεν βλέπει καθόλου διαφορές ανάμεσα στους εαυτούς τους, διότι οι διαφορές είναι μόνο του σώματος. Επομένως, δεν εστιάζει την ματιά του σε κάτι που θα μπορούσε να πάρει. Δεν αρνείται την δική του πραγματικότητα διότι είναι η αλήθεια. Διότι αυτή η σχέση έχει την Ιερότητα του Ουρανού. Πόσο μακριά από την εστία μπορεί να βρίσκεται μια σχέση που μοιάζει τόσο με τον Ουρανό;

4. Σκέψου τι μπορεί να διδάξει μια ιερή σχέση! Εδώ ακυρώνεται η πίστη στις διαφορές. Εδώ η πίστη στις διαφορές μεταμορφώνεται σε ομοιότητα. Κι εδώ η θέαση των διαφορών μετουσιώνεται σε ορθή όραση. Η λογική τώρα μπορεί να οδηγήσει εσένα και τον αδελφό σου στη λογική ολοκλήρωση της σχέσης σας. Πρέπει να επεκτείνεται, όπως επεκταθήκατε κι εσείς όταν εσύ κι αυτός ενωθήκατε. Πρέπει να απλωθεί προς τα έξω πέρα από τον εαυτό της, όπως κι εσύ απλώθηκες έξω από το σώμα, για να επιτρέψεις εσύ και ο αδελφός σου να ενωθείτε. Και τώρα η ομοιότητα που είδατε επεκτείνεται και τελικά απομακρύνει κάθε αίσθηση διαφοράς, έτσι ώστε η ομοιότητα που υπόκειται κάτω από κάθε διαφορά να γίνει προφανής. Εδώ βρίσκεται ο χρυσός κύκλος όπου αναγνωρίζεις τον Υιό του Θεού. Διότι αυτό που γεννιέται μέσα σε μια ιερή σχέση ποτέ δεν μπορεί να τελειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...