Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ



IV. ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

- Από το Κεφάλαιο 29, IV. Dream Roles -

1. Πιστεύεις ότι η αλήθεια μπορεί να είναι μόνο κάποιες ψευδαισθήσεις; Αυτές είναι όνειρα επειδή δεν είναι αληθινές. Η ίση απουσία της αλήθειας από αυτά γίνεται η βάση για το θαύμα, το οποίο σημαίνει ότι έχεις καταλάβει ότι τα όνειρα είναι όνειρα ∙ και η διαφυγή από αυτό εξαρτάται, όχι από το όνειρο, αλλά μόνο από την αφύπνιση. Γίνεται μερικά όνειρα να τα κρατάμε, και από τα άλλα να ξυπνάμε; Η επιλογή δεν είναι ανάμεσα στο ποια όνειρα να κρατήσεις, αλλά μόνο εάν θέλεις να ζεις στα όνειρα ή να ξυπνήσεις από αυτά. Έτσι το θαύμα δεν επιλέγει κάποια όνειρα να τα αφήσει ανέπαφα από την ευεργεσία του. Δεν μπορείς να ονειρεύεσαι μερικά όνειρα και να ξυπνάς από άλλα, γιατί είσαι ή κοιμισμένος ή ξύπνιος. Και το ονείρεμα πηγαίνει μόνο με την μια από αυτές τις καταστάσεις.

2. Τα όνειρα που νομίζεις ότι σου αρέσουν θα σε καθυστερήσουν το ίδιο όπως αυτά στα οποία βλέπεις τον φόβο. Γιατί κάθε όνειρο δεν είναι παρά ένα όνειρο του φόβου, άσχετα με το ποια μορφή φαίνεται να παίρνει. Ο φόβος φαίνεται εσωτερικά, εξωτερικά, ή και στα δυο. Ή μπορεί να είναι μεταμφιεσμένος σε ευχάριστη μορφή. Αλλά ποτέ δεν απουσιάζει από το όνειρο, γιατί ο φόβος είναι το υλικό των ονείρων, από το οποίο έχουν φτιαχτεί όλα. Η μορφή τους μπορεί να αλλάξει, αλλά δε μπορούν να φτιαχτούν από κάτι άλλο. Το θαύμα θα ήταν πράγματι αναξιόπιστο εάν εξακολουθούσε να σου επιτρέπει να εξακολουθείς να φοβάσαι, γιατί εσύ δεν αναγνώρισες τον φόβο. Δεν θα ήθελες τότε να ξυπνήσεις, πράγμα για το οποίο το θαύμα προετοιμάζει τον δρόμο.

3. Στην πιο απλή μορφή, μπορούμε να πούμε ότι η επίθεση είναι μια αντίδραση στην ανεκπλήρωτη λειτουργία έτσι όπως εσύ προσλαμβάνεις την λειτουργία. Μπορεί να είναι σε σένα ή σε κάποιον άλλο, αλλά εκεί όπου γίνει αντιληπτή εκεί και θα γίνει η επίθεση. Η θλίψη ή η προσβολή πρέπει να είναι το θέμα κάθε ονείρου, γιατί είναι φτιαγμένα από τον φόβο. H λεπτή μεταμφίεση της ευχαρίστησης και της χαράς με την οποία μπορεί να είναι τυλιγμένα μόνο ελαφρά μπορεί να καλύψει τον βαρύ όγκο του φόβου που είναι ο πυρήνας τους. Και αυτό είναι που αντιλαμβάνεται το θαύμα, και όχι το περίβλημα μέσα στο οποίο είναι τυλιγμένα.

4. Όταν είσαι θυμωμένος, δεν είναι επειδή κάποιος έχει αποτύχει να εκπληρώσει την λειτουργία που του ανέθεσες; Και δεν γίνεται αυτό η «αιτία» που η επίθεσή σου είναι δικαιολογημένη; Τα όνειρα που νομίζεις ότι σου αρέσουν είναι αυτά στα οποία οι λειτουργίες που έχεις δώσει έχουν εκπληρωθεί ∙ οι ανάγκες που έχεις καταλογίσει σε σένα έχουν ικανοποιηθεί. Δεν έχει σημασία εάν είναι εκπληρωμένα ή απλά τα θέλεις. Η ιδέα ότι υπάρχουν είναι αυτή από την οποία προκύπτει ο φόβος. Τα όνειρα δεν είναι επιθυμητά λιγότερο ή περισσότερο. Είναι είτε επιθυμητά είτε όχι. Και το καθένα αντιπροσωπεύει κάποια λειτουργία που έχεις αναθέσει ∙ κάποιο στόχο τον οποίο κάποιο γεγονός, ένα σώμα ή κάποιο πράγμα θα πρέπει να αντιπροσωπεύει, και θα πρέπει να κατορθώσει για σένα. Εάν το επιτύχει νομίζεις ότι σου αρέσει το όνειρο. Εάν αποτύχει νομίζεις ότι το όνειρο είναι θλιβερό. Αλλά είτε επιτύχει είτε αποτύχει δεν είναι αυτός ο πυρήνας του, αλλά μόνο το λεπτό περίβλημά του.

5. Πόσο χαρούμενα θα γινόντουσαν τα όνειρά σου αν δεν ήσουν εσύ αυτός που δίνει τον «κατάλληλο» ρόλο σε κάθε φιγούρα την οποία περιλαμβάνει το όνειρο. Κανείς δεν μπορεί να αποτύχει παρά μόνο η ιδέα σου γι’ αυτόν, και δεν υπάρχει προδοσία εκτός από αυτό και μόνο. Ο πυρήνας των ονείρων που δίνει το Άγιο Πνεύμα ποτέ δεν είναι φτιαγμένος από τον φόβο. Το κάλυμμα ίσως να μην φαίνεται να αλλάζει, αλλά αυτό που εννοεί έχει αλλάξει γιατί καλύπτει κάτι άλλο. Οι αντιλήψεις καθορίζονται από τον σκοπό τους, στο ότι φαίνονται να είναι αυτό για το οποίο προορίζονται. Μια σκιώδης φιγούρα που επιτίθεται γίνεται ένας αδελφός που σου δίνει μια ευκαιρία για βοήθεια, αν αυτό γίνει η λειτουργία του ονείρου. Κι έτσι τα όνειρα της θλίψης μετατρέπονται σε χαρά.

6. Και ποιο σκοπό έχει ο αδελφός σου; Δεν γνωρίζεις, επειδή η λειτουργία σου είναι θολή για σένα. Μην του αποδίδεις έναν ρόλο που φαντάζεσαι ότι θα σου φέρει χαρά. Και μην προσπαθείς να τον πληγώσεις όταν αποτύχει να πάρει τον ρόλο που εσύ του απέδωσες, σε αυτό που ονειρεύτηκες ότι ήταν ο προορισμός της ζωής σου. Αυτός ζητάει βοήθεια σε κάθε όνειρο που έχει, και εσύ έχεις βοήθεια να του δώσεις εάν δεις την λειτουργία του ονείρου όπως την αντιλαμβάνεται το Άγιο Πνεύμα, Αυτό που μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα όνειρα σαν μέσο για να υπηρετήσει την λειτουργία που Του δόθηκε. Επειδή Αυτό αγαπάει τον ονειρευτή, όχι το όνειρο, κάθε όνειρο γίνεται μια προσφορά αγάπης. Γιατί στο κέντρο του είναι η Αγάπη Του για σένα, η οποία φωτίζει με αγάπη όποια μορφή και να πάρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...