Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - ΜΗΝ ΑΝΑΖΗΤΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ


VII. Μην Αναζητάς Έξω από τον Εαυτό σου.

- Από το Κεφάλαιο 29, VII. Seek Not Outside Yourself -

1. Μην αναζητάς έξω από τον εαυτό σου. Γιατί αυτό θα αποτύχει, και θα θρηνείς κάθε φορά που ένα είδωλο πέφτει. Ο Ουρανός δεν μπορεί να βρεθεί εκεί όπου δεν είναι, και δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εκτός από εκεί. Κάθε είδωλο που λατρεύεις όταν ο Θεός καλεί ποτέ δεν θα απαντήσει στην θέση Του. Δεν υπάρχει άλλη απάντηση με την οποία μπορείς να Την αντικαταστήσεις, και να βρεις την ευτυχία που φέρνει η δική Του Απάντησή. Μην αναζητάς έξω από τον εαυτό σου. Γιατί όλος ο πόνος σου προέρχεται απλά από μια μάταιη έρευνα αυτού που θέλεις, επιμένοντας για το που πρέπει να βρεθεί. Και τι γίνεται εάν δεν βρεθεί εκεί; Προτιμάς να έχεις δίκιο ή να είσαι ευτυχισμένος; Να είσαι χαρούμενος που σου έχει ειπωθεί που διαμένει η ευτυχία, και μη την ζητάς αλλού πια. Θα αποτύχεις. Αλλά σου δόθηκε να γνωρίσεις την αλήθεια, και να μην την αναζητάς έξω από τον εαυτό σου.

2. Ο κάθε ένας που έρχεται εδώ πρέπει να έχει ακόμα κάποια ελπίδα, κάποια ψευδαίσθηση που έχει καθυστερήσει να φύγει, ή κάποιο όνειρο ότι υπάρχει κάτι έξω από τον εαυτό του που θα του φέρει ευτυχία και ειρήνη. Εάν τα πάντα είναι μέσα του, τούτο δεν μπορεί να ισχύει. Και ως εκ τούτου με τον ερχομό του εδώ, αρνείται την αλήθεια για τον εαυτό του, και αναζητά κάτι περισσότερο από τα πάντα, σαν κάποιο μέρος από αυτό να ήταν διαχωρισμένο και να βρέθηκε εκεί όπου όλο το υπόλοιπο δεν βρίσκεται. Αυτός είναι ο σκοπός που αποδίδει στο σώμα ∙ να ψάχνει γι αυτό που του λείπει, και να του δίνει αυτό που θα τον κάνει ολοκληρωμένο. Κι έτσι περιπλανιέται άσκοπα εδώ κι εκεί, ψάχνοντας για κάτι που δεν μπορεί να βρει, πιστεύοντας ότι είναι κάτι που δεν είναι.

3. Η ψευδαίσθηση που έχει χρονοτριβήσει θα τον παρακινεί να αναζητά χιλιάδες είδωλα, και να αναζητά πέρα από αυτά χιλιάδες ακόμα. Και κάθε ένα θα τον απογοητεύει, όλα εκτός από ένα ∙ γιατί θα πεθάνει, και δεν καταλαβαίνει ότι το είδωλο που αναζητά δεν είναι παρά ο θάνατός του. Η μορφή του παρουσιάζεται να είναι έξω από τον εαυτό του. Ωστόσο αυτός επιδιώκει να σκοτώσει τον Υιό του Θεού μέσα του, και να αποδείξει ότι είναι ο νικητής επάνω του. Αυτός είναι ο σκοπός που έχει κάθε είδωλο, γιατί αυτός είναι ο ρόλος που του έχει ανατεθεί, και αυτός ο ρόλος που δεν μπορεί να εκπληρωθεί.

4. Κάθε φορά που προσπαθείς να φτάσεις ένα στόχο στον οποίο η βελτίωση του σώματος εμφανίζεται σαν μείζον πλεονέκτημα, προσπαθείς να προκαλέσεις τον θάνατό σου. Γιατί πιστεύεις ότι μπορείς να υποφέρεις από έλλειψη, και η έλλειψη είναι θάνατος. Το να θυσιάζεις σημαίνει να παραιτείσαι από κάτι, κι έτσι να είσαι χωρίς αυτό και να υποφέρεις από την απώλεια του. Και με αυτή την παραίτηση η ζωή αποκηρύσσεται. Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου. Αυτή η έρευνα υπονοεί ότι εσύ δεν είσαι ολοκληρωμένος εσωτερικά και φοβάσαι να αντικρίσεις την καταστροφή σου, αλλά προτιμάς να αναζητήσεις αυτό που είσαι έξω από τον εαυτό σου.

5. Τα είδωλα αποτυγχάνουν επειδή δεν έχουν ζωή, και ό,τι είναι χωρίς ζωή είναι σημάδι θανάτου. Ήλθες για να πεθάνεις, και τι άλλο θα περίμενες εκτός από το να αντιλαμβάνεσαι τα σημάδια του θανάτου που αναζητάς; Κάθε θλίψη και κάθε βάσανο δεν διακηρύσσουν κανένα άλλο μήνυμα εκτός από ένα είδωλο που βρέθηκε να αντιπροσωπεύει μια παρωδία ζωής το οποίο, όντας χωρίς ζωή, είναι πραγματικά ο θάνατος, που γίνεται αντιληπτός σαν πραγματικός παίρνοντας ζωντανή μορφή. Ωστόσο το καθένα πρέπει να αποτύχει να καταρρεύσει και να αποσυντεθεί, επειδή μια μορφή θανάτου δεν μπορεί να είναι ζωή, και ό,τι θυσιάζεται δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο.

6. Όλα τα είδωλα αυτού του κόσμου φτιάχτηκαν για να εμποδίσουν την αλήθεια μέσα σου από το να γίνει γνωστή σε σένα, και για να διατηρήσεις την πίστη σου στο όνειρο ότι πρέπει να βρεις αυτό που είναι έξω από σένα για να είσαι ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος. Είναι μάταιο να λατρεύεις είδωλα με την ελπίδα της ειρήνης. Ο Θεός κατοικεί εντός σου, και η ολοκλήρωσή σου βρίσκεται σε Αυτόν. Κανένα είδωλο δεν παίρνει τη θέση Του. Μην κοιτάζεις τα είδωλα. Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου.

7. Ας ξεχάσουμε τον σκοπό που το παρελθόν έχει δώσει στον κόσμο. Ειδάλλως, το μέλλον θα είναι όπως το παρελθόν, και τίποτα άλλο εκτός από μια σειρά από θλιβερά όνειρα, στα οποία όλα τα είδωλα σε απογοητεύουν, το ένα μετά το άλλο, και βλέπεις τον θάνατο και την απογοήτευση παντού.

8. Για να αλλάξεις όλο αυτό, και να ανοίξεις έναν δρόμο ελπίδας και απελευθέρωσης σε αυτό που φαίνεται πως είναι ένας ατέλειωτος κύκλος απελπισίας, χρειάζεται μόνο να αποφασίσεις ότι δεν γνωρίζεις τον σκοπό αυτού του κόσμου. Του αποδίδεις στόχους που δεν έχει, και έτσι αποφασίζεις ποιος είναι ο σκοπός του. Προσπαθείς να δεις σε αυτόν ένα τόπο ειδώλων που βρίσκεται έξω από τον εαυτό σου, και έχει την δύναμη να ολοκληρώνει αυτό που είναι μέσα σου διαιρώντας αυτό που είσαι μεταξύ των δυο. Εσύ επιλέγεις τα όνειρά σου, γιατί είναι αυτό που επιθυμείς, και τα αντιλαμβάνεσαι σαν να σου έχουν δοθεί. Τα είδωλά σου κάνουν αυτό που θέλεις να κάνουν, και έχουν την δύναμη που τους αποδίδεις. Και τα ακολουθείς μάταια στο όνειρο, επειδή θέλεις την δύναμή τους για δική σου.

9. Ωστόσο που είναι τα όνειρα εκτός από μέσα σε έναν νου που κοιμάται; Και μπορεί ένα όνειρο να επιτύχει στο να κάνει πραγματική την εικόνα που προβάλει έξω από τον εαυτό του; Εξοικονόμησε χρόνο, αδελφέ μου ∙ μάθε τον σκοπό του χρόνου. Και επίσπευσε το τέλος των ειδώλων σε έναν κόσμο που έγινε θλιβερός και άρρωστος βλέποντας τα είδωλα εκεί. Ο ιερός νους σου είναι βωμός στον Θεό, και όπου είναι Αυτός δεν μπορούν να διαμένουν είδωλα. Ο φόβος του Θεού δεν είναι παρά ο φόβος της απώλειας των ειδώλων. Δεν είναι ο φόβος της απώλειας της πραγματικότητάς σου. Αλλά εσύ έχεις φτιάξει ένα είδωλο της πραγματικότητάς σου, το οποίο πρέπει να προστατέψεις ενάντια στο φως της αλήθειας. Και όλος ο κόσμος γίνεται το μέσον με το οποίο αυτό το είδωλο μπορεί να σωθεί. Έτσι η σωτηρία παρουσιάζεται να απειλεί τη ζωή και να προσφέρει τον θάνατο.

10. Δεν είναι έτσι. Η σωτηρία αναζητά να αποδείξει ότι δεν υπάρχει θάνατος, και μόνο η ζωή υπάρχει. Με την θυσία του θανάτου τίποτα δεν χάνεται. Ένα είδωλο δεν μπορεί να πάρει τη θέση του Θεού. Άφησε Αυτόν να σου θυμίσει την Αγάπη Του για σένα, και μην ζητάς να πνίξεις τη Φωνή Του με ψαλμωδίες βαθιάς απελπισίας σε είδωλα του εαυτού σου. Μην αναζητάς την ελπίδα σου έξω από τον Πατέρα σου. Γιατί η ελπίδα της ευτυχίας δεν είναι η απελπισία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...