Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΟΡΑΜΑ - Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ




Κεφάλαιο 31
ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
Ι. Η Απλότητα της Σωτηρίας
- Από το Κεφάλαιο 31, THE FINAL VISION I. The Simplicity of Salvation -

1. Πόσο απλή είναι η σωτηρία! Το μόνο που λέει είναι ότι αυτό που ποτέ δεν ήταν αληθινό δεν είναι αληθινό τώρα, ούτε θα είναι ποτέ. Το αδύνατο δεν έχει συμβεί, και δεν μπορεί να έχει επιπτώσεις. Και αυτό είναι όλο. Μπορεί να είναι αυτό δύσκολο να μαθευτεί από όποιον θέλει αυτό να είναι αλήθεια; Μόνο η απροθυμία να μαθευτεί θα μπορούσε να κάνει ένα τόσο εύκολο μάθημα δύσκολο. Πόσο δύσκολο είναι να δεις ότι αυτό που είναι ψεύτικο δεν μπορεί να είναι αληθινό, και ό,τι είναι αληθινό δεν μπορεί να είναι ψεύτικο; Δεν μπορείς πια να πεις ότι δεν αντιλαμβάνεσαι διαφορές στο ψεύτικο και στο αληθινό. Σου έχει ειπωθεί ακριβώς πώς να ξεχωρίζεις το ένα από το άλλο, και τι ακριβώς να κάνεις εάν μπερδευτείς. Γιατί, λοιπόν, επιμένεις να μην μαθαίνεις τόσο απλά πράγματα;
2. Υπάρχει ένας λόγος. Αλλά μην τον συγχέεις με την δυσκολία που έχεις να μάθεις τα απλά πράγματα που σου ζητάει η σωτηρία. Σε διδάσκει μόνο το πολύ φανερό. Απλά πηγαίνει από το ένα προφανές μάθημα στο επόμενο, με εύκολα βήματα που σε οδηγούν ευγενικά από το ένα στο άλλο, χωρίς καθόλου ένταση. Αυτό δεν μπορεί να προκαλεί σύγχυση, ωστόσο εσύ είσαι μπερδεμένος. Γιατί για κάποιο λόγο πιστεύεις ότι αυτό που είναι εντελώς μπερδεμένο είναι ευκολότερο να μαθευτεί και να γίνει κατανοητό. Αυτό που έχεις διδάξει τον εαυτό σου είναι τέτοιος γιγαντιαίος μαθησιακός άθλος που είναι πράγματι απίστευτο. Αλλά το κατόρθωσες επειδή το ήθελες, και δεν σταμάτησες την επίπονη προσπάθεια για να κρίνεις ότι είναι δύσκολο να μαθευτεί ή υπερβολικά περίπλοκο να γίνει κατανοητό.
3. Όποιος καταλαβαίνει τι έχεις μάθει, πόσο προσεχτικά το έμαθες, και τον κόπο που κατέβαλλες για να εξασκηθείς και να επαναλαμβάνεις τα μαθήματα ασταμάτητα, σε κάθε μορφή που θα μπορούσες να τα αντιληφθείς, δεν θα μπορούσε ποτέ να αμφισβητήσει την δύναμη των μαθησιακών σου δυνατοτήτων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο. Ο κόσμος έγινε από αυτή, και ακόμα και τώρα δεν στηρίζεται πουθενά αλλού. Τα μαθήματα που έχεις διδάξει τον εαυτό σου έχουν μαθευτεί και αποκρυσταλλωθεί τόσο πολύ που υψώνονται σαν βαριά αυλαία για να καλύψει το απλό και το προφανές. Μην λες ότι δεν μπορείς να τα μάθεις. Γιατί η δύναμή σου να μαθαίνεις είναι αρκετά δυνατή να σε διδάξει ότι η θέλησή σου δεν είναι δική σου, οι σκέψεις σου δεν σου ανήκουν, και ακόμα και συ είσαι κάποιος άλλος.
4. Ποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι μαθήματα σαν αυτά είναι εύκολα; Ωστόσο έχεις μάθει πιο δύσκολα από αυτό. Έχεις συνεχίσει, κάνοντας κάθε βήμα, όσο δύσκολο και να ήταν, χωρίς παράπονα, μέχρι που χτίστηκε ένας κόσμος που σου ταίριαζε. Και κάθε μάθημα που φτιάχνει τον κόσμο προκύπτει από την πρώτη επίτευξη της μάθησης ∙ μια τερατωδία τόσο μεγάλη που η Φωνή του Αγίου Πνεύματος φαίνεται μικρή και ακίνητη μπροστά στο μέγεθός της. Ο κόσμος άρχισε με ένα παράξενο μάθημα, αρκετά ισχυρό για να σε κάνει να λησμονήσεις τον Θεό, και να κάνει τον Υιό Του ξένος προς τον εαυτό του, εξόριστο από τον οίκο όπου ο Θεός ο Ίδιος τον τοποθέτησε. Εσύ που έχεις διδάξει τον εαυτό σου ότι ο Υιός του Θεού είναι ένοχος, μην λες ότι δεν μπορείς να μάθεις τα απλά πράγματα που σε διδάσκει η σωτηρία!
5. Η μάθηση είναι μια ικανότητα που έφτιαξες εσύ και την έδωσες στον εαυτό σου. Δεν φτιάχτηκε για να κάνει την Θέληση του Θεού, αλλά για να υποστηρίξει μια επιθυμία αυτή η Θέληση να μπορούσε να αντικρουστεί, και μια θέληση χωριστή από αυτή να ήταν περισσότερο πραγματική από αυτήν. Και αυτό έχει προσπαθήσει να αποδείξει η μάθηση, και εσύ έχεις μάθει αυτό για το οποίο φτιάχτηκε να διδάξει. Τώρα αυτή η πανάρχαια δική σου μάθηση στέκεται αδιάλλακτη μπροστά στη Φωνή της αλήθειας, και σε διδάσκει ότι τα μαθήματά Της δεν είναι αληθινά ∙ ότι είναι υπερβολικά δύσκολο να μαθευτούν, πολύ δύσκολο να τα καταλάβεις, και πολύ αντίθετα σε αυτό που είναι πράγματι αληθινό. Ωστόσο θα τα μάθεις, γιατί η μάθησή τους είναι ο μόνος σκοπός για την μαθησιακή σου δυνατότητα που το βλέπει Άγιο Πνεύμα σε όλο τον κόσμο. Τα απλά μαθήματά Του στην συγχώρεση έχουν μια δύναμη ισχυρότερη από την δική σου, γιατί προέρχονται από τον Θεό και από τον Εαυτό σου προς εσένα.
6. Είναι αυτή μια μικρή Φωνή, τόσο μικρή και ακίνητη που δεν μπορεί να αναδυθεί επάνω από τον ανόητο θόρυβο ήχων που δεν έχουν κανένα νόημα; Ο Θεός δεν θέλησε ο Υιός Του να Τον ξεχάσει. Και η δύναμη της Θέλησής Του είναι μέσα στην Φωνή που μιλάει εκ μέρους Του. Ποιο μάθημα θα μάθεις; Ποιο αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο, βέβαιο όσο ο Θεός, και πέρα από όλες τις αμφιβολίες και τις ερωτήσεις; Μπορεί να είναι η δική σου μικρή μάθηση, παράξενη σε αποτελέσματα και απίστευτης δυσκολίας αυτή που θα αντικρούσει τα απλά μαθήματα που διδάσκονται σε σένα κάθε λεπτό κάθε ημέρας, από την αρχή του χρόνου και από τότε που φτιάχτηκε η μάθηση;.
7. Τα μαθήματα που είναι να μαθευτούν είναι μόνο δυο. Το κάθε ένα έχει τα αποτελέσματά του σε έναν διαφορετικό κόσμο. Και κάθε κόσμος ακολουθεί με βεβαιότητα την πηγή του. Το βέβαιο αποτέλεσμα του μαθήματος ότι ο Υιός του Θεού είναι ένοχος είναι ο κόσμος που βλέπεις. Είναι ένας κόσμος τρόμου και απελπισίας. Ούτε υπάρχει η ελπίδα ευτυχίας σε αυτόν. Δεν υπάρχει σχέδιο για ασφάλεια που να μπορείς να κάνεις και να σε οδηγήσει ποτέ στην επιτυχία. Δεν υπάρχει χαρά που μπορείς να αναζητήσεις εδώ και ελπίδα να την βρεις. Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να παράγει η μάθησή σου. Όσο καλά και εάν έχεις μάθει το έργο που έχεις διαλέξει, το μάθημα που αντανακλά την Αγάπη του Θεού είναι ακόμα πιο δυνατό. Και θα μάθεις ότι ο Υιός του Θεού είναι αθώος, και θα δεις έναν άλλο κόσμο.
8. Το αποτέλεσμα του μαθήματος ότι ο Υιός του Θεού είναι αθώος είναι ένας κόσμος στον οποίο δεν υπάρχει φόβος, και τα πάντα είναι φωτισμένα με ελπίδα και αστράφτουν με ευγενική φιλικότητα. Όλα σε καλούν με γλυκιά επίκληση να γίνουν φίλοι σου, και να τα αφήσεις να ενωθούν μαζί σου. Και ποτέ ένα κάλεσμα δε μένει χωρίς να ακουστεί, παρεξηγημένο, ούτε μένει αναπάντητο στην ίδια γλώσσα στην οποία έγινε. Και θα καταλάβεις ότι αυτό ήταν το κάλεσμα που ο καθένας και το κάθε τι μέσα στο κόσμο πάντα έκανε, αλλά δεν το είχες αντιληφθεί έτσι όπως ήταν. Και τώρα βλέπεις ότι έκανες λάθος. Είχες εξαπατηθεί από τις μορφές μέσα στις οποίες το κάλεσμα ήταν κρυμμένο. Κι έτσι δεν το άκουσες, και είχες χάσει ένα φίλο που πάντα ήθελε να είναι μέρος δικό σου. Το απαλό αιώνιο κάλεσμα του κάθε μέρους της δημιουργίας του Θεού προς το όλον με το μήνυμα που φέρνει αυτό το δεύτερο μάθημα ακούγεται σε όλο τον κόσμο.
9. Δεν υπάρχει ζωντανή ύπαρξη που να μην μοιράζεται την συμπαντική Θέληση να είναι ολοκληρωμένη, και να μην αφήσεις το κάλεσμά της χωρίς να το ακούσεις. Χωρίς την απάντησή σου αφήνεται να πεθάνει, όπως σώζεται από τον θάνατο όταν ακούς το κάλεσμά της σαν το αρχαίο κάλεσμα στη ζωή, και καταλάβεις ότι δεν είναι παρά το δικό σου. Ο Χριστός μέσα σου θυμάται τον Θεό με όλη την βεβαιότητα με την οποία γνωρίζει την Αγάπη Του. Αλλά μόνο εάν ο Υιός Του είναι αθώος μπορεί Αυτός να είναι Αγάπη. Διότι ο Θεός θα ήταν πράγματι φόβος αν αυτός τον οποίο δημιούργησε αθώο μπορούσε να είναι σκλάβος της ενοχής. Ο τέλειος Υιός Του Θεού θυμάται την δημιουργία του. Αλλά στην ενοχή έχει ξεχάσει τι είναι πραγματικά.
10. Ο φόβος του Θεού είναι το αποτέλεσμα του μαθήματος ότι ο Υιός Του είναι ένοχος το ίδιο βέβαια όπως η Αγάπη του Θεού επιστρέφει στην μνήμη όταν αυτός μάθει ότι είναι αθώος. Γιατί το μίσος πρέπει να είναι ο πατέρας του φόβου, και να βλέπει προς τον πατέρα του όπως τον εαυτό του. Πόσο λάθος κάνεις εσύ που αποτυγχάνεις να ακούσεις το κάλεσμα που ηχεί πέρα από κάθε φαινομενικό κάλεσμα για θάνατο, που τραγουδάει πίσω από κάθε δολοφονική επίθεση και επικαλείται την αγάπη να επαναφέρει τον κόσμο που πεθαίνει. Δεν καταλαβαίνεις Ποιος σε καλεί πέρα από κάθε μορφή μίσους ∙ κάθε κάλεσμα για πόλεμο. Ωστόσο θα Τον αναγνωρίσεις καθώς Του απαντάς στην γλώσσα που καλεί. Αυτός θα παρουσιαστεί όταν Του έχεις απαντήσει, και μέσα σε Αυτόν θα γνωρίζεις ότι ο Θεός είναι Αγάπη.
11. Τι άλλο είναι ο πειρασμός εκτός από μια επιθυμία να πάρεις τη λάθος απόφαση γι αυτό που θέλεις να μάθεις, και να έχεις ένα αποτέλεσμα που δεν θέλεις; Είναι η αναγνώριση ότι είναι κάποια ανεπιθύμητη κατάσταση του νου γίνεται το μέσον δια του οποίου η επιλογή επανεκτιμάται ∙ ένα άλλο αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι προτιμότερο. Πλανάσαι αν πιστεύεις ότι θέλεις την καταστροφή, τον διαχωρισμό και τον πόνο. Μην ακούς το κάλεσμα γι’ αυτό μέσα σου. Παρά καλύτερα άκουσε το βαθύτερο κάλεσμα πέρα από αυτό που κάνει έκκληση για ειρήνη και χαρά. Και όλος ο κόσμος θα σου δίνει χαρά και ειρήνη. Γιατί όπως ακούς, έτσι απαντάς. Και ιδού! Η απάντησή σου είναι η απόδειξη αυτού που έμαθες. Το αποτέλεσμά του είναι ο κόσμος που κοιτάζεις.
12. Ας ησυχάσουμε για μια στιγμή, και ας ξεχάσουμε όλα τα πράγματα που μάθαμε ποτέ, όλες τις σκέψεις που κάναμε, και κάθε προκατάληψη που έχουμε για το τι σημαίνουν τα πράγματα και ποιος είναι ο σκοπός τους. Και ας μην θυμόμαστε τις δικές μας ιδέες για τον σκοπό του κόσμου. Δεν ξέρουμε. Ας χαλαρώσουμε την προσκόλλησή του νου μας σε κάθε εικόνα που έχουμε για τον καθένα και ας την αφήσουμε να διαλυθεί.
13. Να είσαι αθώος από την κρίση, αγνόησε κάθε σκέψη κακού ή καλού που πέρασε ποτέ από το νου σου για οποιονδήποτε. Τώρα δεν τον γνωρίζεις. Αλλά είσαι ελεύθερος να τον μάθεις, και να τον μάθεις από την αρχή. Τώρα αυτός γεννιέται ξανά μέσα σε σένα, και συ γεννιέσαι ξανά σε αυτόν, χωρίς το παρελθόν που τον καταδίκασε σε θάνατο, και σένα μαζί του. Τώρα είναι ελεύθερος να ζήσει όπως κι εσύ είσαι ελεύθερος, γιατί μια πανάρχαια μάθηση πέθανε, και άφησε χώρο για να γεννηθεί ξανά η αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...