Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ - Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ




IV. Η Πραγματική Εναλλακτική

- Από το Κεφάλαιο 31, IV. The Real Alternative -

1. Υπάρχει μια τάση να νομίζεις ότι ο κόσμος μπορεί να προσφέρει παρηγοριά και διαφυγή από προβλήματα που σκοπός του είναι να κρατήσει. Γιατί θα έπρεπε να είναι έτσι; Επειδή είναι ένα μέρος όπου η επιλογή ανάμεσα στις ψευδαισθήσεις φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή. Κι εσύ ελέγχεις τα αποτελέσματα της επιλογής σου. Ως εκ τούτου νομίζεις, μέσα στο στενό περιθώριο χρόνου από την γέννηση μέχρι τον θάνατο, ότι σου δίνεται λίγος χρόνος για να τον χρησιμοποιήσεις για σένα μόνο ∙ χρόνος που κατά την διάρκειά του ο καθένας συγκρούεται μαζί σου, αλλά εσύ μπορείς να επιλέγεις ποιός δρόμος θα σε οδηγήσει έξω από την σύγκρουση, και μακριά από δυσκολίες που δεν σε αφορούν. Ωστόσο σε αφορούν. Πως, λοιπόν, μπορείς να διαφύγεις από αυτές αφήνοντάς τες πίσω σου; Αυτό που πρέπει να πηγαίνει μαζί σου, θα το παίρνεις μαζί σου όποιο δρόμο κι αν διαλέξεις για να περπατήσεις μόνος.

2. Η αληθινή επιλογή δεν είναι ψευδαίσθηση. Αλλά ο κόσμος δεν έχει καμία να προσφέρει. Όλοι οι δρόμοι του δεν οδηγούν παρά στην απογοήτευση, στο τίποτα και στο θάνατο. Δεν υπάρχει επιλογή στις εναλλακτικές του. Μην ζητάς εδώ διαφυγή από τα προβλήματα. Ο κόσμος φτιάχτηκε για να μην μπορεί να υπάρξει διαφυγή από τα προβλήματα. Μην σε ξεγελούν όλα τα διαφορετικά ονόματα που έχουν δοθεί στους δρόμους του. Έχουν παρά μόνο μία κατάληξη. Και ο καθένας δεν είναι παρά το μέσον για να αποκτηθεί αυτή η κατάληξη, γιατί εδώ οδηγούν όλοι οι δρόμοι του, όσο διαφορετικά και αν φαίνονται ότι αρχίζουν ∙ όσο διαφορετικά και αν φαίνονται ότι πηγαίνουν. Η κατάληξή τους είναι βέβαιη, γιατί δεν υπάρχει επιλογή ανάμεσά τους. Όλοι τους θα οδηγήσουν στο θάνατο. Σε μερικούς ταξιδεύεις εύθυμα για λίγο, πριν να εισέλθει ο όλεθρος. Και σε μερικούς τα αγκάθια γίνονται αμέσως αισθητά. Η επιλογή δεν είναι ποιο θα είναι το τέλος, αλλά πότε θα έρθει.

3. Δεν υπάρχει επιλογή εκεί όπου κάθε τέλος είναι βέβαιο. Ίσως θα προτιμούσες να τα δοκιμάσεις όλα, πριν μάθεις ότι στην πραγματικότητα είναι μόνο ένα. Οι δρόμοι που αυτός ο κόσμος μπορεί να προσφέρει φαίνονται πάρα πολλοί σε αριθμό, αλλά ο καιρός πρέπει να έλθει που ο καθένας θα αρχίσει να βλέπει πόσο μοιάζουν ο ένας με τον άλλον. Άνθρωποι έχουν πεθάνει βλέποντας αυτό, επειδή δεν είδαν άλλη διέξοδο εκτός από μονοπάτια που τους πρόσφερε ο κόσμος. Και μόλις έμαθαν ότι δεν οδηγούσαν πουθενά, έχασαν την ελπίδα τους. Αλλά ωστόσο αυτή ήταν η ώρα που θα μπορούσαν να είχαν μάθει το πιο σπουδαίο τους μάθημα. Όλοι πρέπει να φτάσουν σε αυτό το σημείο, και να πάνε πέρα από αυτό. Είναι πράγματι αλήθεια ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως επιλογή μέσα στον κόσμο. Αλλά αυτό δεν είναι μάθημα από μόνο του. Το μάθημα έχει έναν σκοπό, εδώ είναι που έρχεσαι για να καταλάβεις ποιος είναι ο σκοπός του.

4. Γιατί να αναζητάς να δοκιμάσεις κάποιον άλλο δρόμο, κάποιο άλλο πρόσωπο ή κάποιο άλλο μέρος, όταν έχεις μάθει τον τρόπο που το μάθημα αρχίζει, αλλά δεν έχεις ακόμα αντιληφθείς ποιος είναι ο σκοπός του; Ο σκοπός του είναι η απάντηση στην έρευνα που όλοι πρέπει να αναλάβουν όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι υπάρχει μια άλλη απάντηση που πρέπει να βρεθεί. Μάθε τώρα, χωρίς να απελπίζεσαι, ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα στον κόσμο. Αλλά μην κρίνεις το μάθημα που απλά άρχισε έτσι. Μην ζητάς έναν άλλο οδοδείκτη στον κόσμο που φαίνεται να δείχνει προς άλλον ένα ακόμα δρόμο. Μην ψάχνεις για ελπίδα εκεί όπου δεν υπάρχει καμία. Επίσπευσε την μάθησή σου τώρα, και κατάλαβε ότι χάνεις τον καιρό σου εκτός και αν πας πέρα από αυτό που έχεις μάθει σε αυτό που έχεις ακόμα να μάθεις. Γιατί από αυτό το χαμηλότερο σημείο η μάθηση θα οδηγήσει σε ύψη της ευτυχίας, όπου θα βλέπεις το σκοπό του μαθήματος να λάμπει καθαρά, και τέλεια μέσα στις δυνατότητες της μαθησιακής σου κατανόησης.

5. Ποιος θα ήταν πρόθυμος να απομακρυνθεί από όλους τους δρόμους του κόσμου, εκτός κι αν είχε καταλάβει την πραγματική τους ματαιότητα; Δεν είναι χρήσιμο αυτός να αρχίσει έτσι, αντί να αναζητά έναν άλλο δρόμο; Γιατί ενώσω βλέπει επιλογή εκεί όπου δεν υπάρχει καμία, ποια δύναμη απόφασης μπορεί να χρησιμοποιήσει; Η μεγάλη απελευθέρωση της δύναμης πρέπει να αρχίζει με την μάθηση εκεί όπου πραγματικά έχει χρησιμότητα. Και ποια απόφαση έχει δύναμη εάν εφαρμόζεται σε καταστάσεις χωρίς επιλογή;

6. Η μάθηση ότι ο κόσμος μπορεί να προσφέρει μόνο μια επιλογή, όποια και να είναι η μορφή της, είναι η αρχή της αποδοχής ότι υπάρχει μια πραγματική εναλλακτική. Όταν μάχεσαι ενάντια σε αυτό το βήμα οδηγείς τον σκοπό σου εδώ στην ήττα. Δεν ήλθες για να μάθεις να βρίσκεις έναν δρόμο που ο κόσμος δεν περιέχει. Η έρευνα για διαφορετικά μονοπάτια μέσα στον κόσμο δεν είναι παρά η έρευνα για διαφορετικές μορφές αλήθειας. Και αυτό θα σε εμποδίσει από το να φτάσεις την αλήθεια.

7. Μη νομίζεις ότι η ευτυχία βρίσκεται ακολουθώντας έναν δρόμο μακριά από αυτήν. Αυτό δεν έχει κανένα νόημα, και δεν μπορεί να είναι ο τρόπος. Σε σένα που αυτή η διδασκαλία σου φαίνεται πολύ δύσκολη να μαθευτεί, ας επαναλάβω ότι για να κατορθώσεις έναν στόχο πρέπει να προχωρήσεις προς την κατεύθυνσή του, όχι μακριά από αυτόν. Και κάθε δρόμος που οδηγεί αλλού δεν θα προάγει την εύρεση του σκοπού. Εάν αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβεις, τότε αυτή την διδασκαλία είναι αδύνατον να την μάθεις. Αλλά μόνο τότε. Ειδάλλως, είναι μια απλή διδασκαλία στο προφανές.

8. Υπάρχει μια επιλογή που έχεις τη δύναμη να κάνεις όταν έχεις δει τις πραγματικές εναλλακτικές. Μέχρι να φτάσεις σε αυτό το σημείο δεν έχεις καμία επιλογή, και μπορείς μόνο να αποφασίσεις πώς θα έκανες την καλύτερη επιλογή για να εξαπατήσεις τον εαυτό σου και πάλι. Αυτή η διδασκαλία δεν επιχειρεί να διδάξει τίποτα περισσότερο από το ότι η δύναμη της απόφασης δεν μπορεί να βρίσκεται στην επιλογή διαφορετικών μορφών αυτού που εξακολουθεί να είναι η ίδια ψευδαίσθηση και το ίδιο λάθος. Όλες οι επιλογές στον κόσμο βασίζονται σε αυτό ∙ επιλέγεις μεταξύ του αδελφού σου και του εαυτού σου, και θα κερδίζεις τόσα όσα θα χάνει εκείνος, και αυτό που χάνεις είναι αυτό που δίνεται σε αυτόν. Πόσο απόλυτα αντίθετο με την αλήθεια είναι αυτό, όταν όλος ο σκοπός του μαθήματος είναι να διδάξει ότι αυτό που χάνει ο αδελφός σου το έχεις χάσει εσύ, και αυτό που κερδίζει είναι αυτό δίδεται σε σένα.

9. Αυτός δεν έχει εγκαταλείψει τις Σκέψεις Του! Αλλά εσύ έχεις ξεχάσει την Παρουσία Του και δεν θυμάσαι την Αγάπη Του. Κανένα μονοπάτι στον κόσμο δεν μπορεί να οδηγεί σε Αυτόν, ούτε κανένας εγκόσμιος στόχος μπορεί να είναι ένα με τον Δικό Του. Ποιος δρόμος σε όλο τον κόσμο θα οδηγεί μέσα σου, όταν όλοι οι δρόμοι έγιναν για να διαχωρίζουν το ταξίδι από τον σκοπό που πρέπει να έχει εκτός και αν αυτός ο σκοπός είναι η ανώφελη αναζήτηση; Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν μακριά από αυτό που είσαι θα σε οδηγούν στην σύγχυση και στην απελπισία. Ωστόσο Αυτός δεν έχει αφήσει ποτέ να πεθάνουν οι Σκέψεις Του, χωρίς την Πηγή τους παντοτινά μέσα τους..

10. Αυτός δεν έχει εγκαταλείψει τις Σκέψεις Του! Δεν θα μπορούσε να φύγει από αυτές περισσότερο από ότι αυτές θα μπορούσαν να Τον αφήσουν απέξω. Αυτές διαμένουν σε ενότητα μαζί Του, και μέσα στην Ενότητά τους και οι Δυο κρατιούνται ολοκληρωμένοι. Δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί μακριά από Αυτόν. Ένα ταξίδι από τον εαυτό σου δεν υπάρχει. Πόσο ανόητο και παράλογο είναι να νομίζεις ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας δρόμος με έναν τέτοιο στόχο! Που θα μπορούσε να οδηγεί; Και πως θα μπορούσες να ταξιδεύεις σε αυτόν, βαδίζοντας εκεί χωρίς την δική σου πραγματικότητα σε ενότητα μαζί σου;

11. Συγχώρεσε στον εαυτό σου την παραφροσύνη σου, και ξέχνα όλα τα παράλογα ταξίδια και όλους τους άσκοπους στόχους. Δεν έχουν κανένα νόημα. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό που είσαι. Γιατί ο θεός είναι ελεήμων, και δεν άφησε τον Υιό του να Τον εγκαταλείψει. Γι αυτό που είναι Αυτός να είσαι ευγνώμων, γιατί σε αυτό βρίσκεται η διαφυγή σου από την τρέλα και τον θάνατο. Πουθενά δεν μπορείς να βρεθείς παρά μόνο εκεί όπου είναι Αυτός. Δεν υπάρχει μονοπάτι που δεν οδηγεί σε Αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...