Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Τι σημαίνει το "Για να έχεις δώσε τα όλα σε όλους";



ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε τι αναφέρονται τα Μαθήματα Θαυμάτων όταν μιλάνε για «όλους» στην πρόταση «Για να έχεις δώσε τα όλα σε όλους.» (Κεφάλαιο 6.V.A:13); Έχω ακούσει τον Κεν να λέει ότι δεν σημαίνει να δώσεις ό,τι έχεις και δεν έχεις σε αυτόν τον κόσμο και να πας να ζήσεις πάνω σε μια βουνοκορφή. Τι σημαίνει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτον, ο Ιησούς διορθώνει την εκδοχή του εγώ, που είναι «για να έχεις, πάρε τα όλα από όλους». Για το εγώ ο μόνος τρόπος για να έχω κάτι είναι να το πάρω από κάπου ή από κάποιον. Επομένως, ο Ιησούς μας λέει, «το πρώτο βήμα στην αντιστροφή ή στην διαδικασία κατάργησης είναι η κατάργηση της αντίληψης για την απόκτηση» (Κεφάλαιο .6.V.B.3:1). Αυτό έχει άμεση σχέση με το να μάθουμε να προτιμούμε τα κοινά συμφέροντα αντί για τα ξεχωριστά, ανταγωνιστικά συμφέροντα∙ και ότι με το να επιδιώκουμε να πάρουμε κάτι από κάποιον, θα καταλήξουμε χαμένοι, γιατί θα έχουμε για άλλη μια φορά αρνηθεί ότι ο Υιός του Θεού είναι ένας και ότι εμείς σαν δημιουργία Του έχουμε ήδη τα πάντα (Βιβλίο Εργασιών .133.7).
Έτσι αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την μορφή ή την συμπεριφορά ∙ έχει να κάνει με την στάση μας ή με τον εσωτερικό μας προσανατολισμό: το περιεχόμενο, όχι την μορφή. Έχει να κάνει με την κατάργηση της τάσης μας να αποκλείουμε τους άλλους και να αποκτούμε αυτό που θέλουμε εις  βάρος κάποιου άλλου. Έχει να κάνει με το να κοιτάξουμε το πόσο αξία δίνουμε στην μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα, και το πώς αυτό οδηγεί σε περισσότερη σύγκρουση αντί για ειρήνη. Θα αρχίζαμε να αμφισβητούμε την αξία του καθετί που δεν μπορεί να μοιραστεί με όλους – γιατί να θέλουμε κάτι που δεν μπορεί να μοιραστεί με όλους. Και πάλι, αυτό έχει να κάνει με την στάση μας. Προφανώς, όπως είπες, δεν μας  ζητείται να αγοράζουμε πράγματα για όλον τον κόσμο όποτε πηγαίνουμε για ψώνια. Ο Ιησούς εργάζεται με τις αρχές που κυβερνούν την σκέψη μας.
Αυτό το πρώτο μάθημα του Αγίου Πνεύματος, λοιπόν, είναι βασικά για την κατάργηση της αντίληψης μας ότι το μέσον για να έχουμε είναι να παίρνουμε. «Πρέπει πρώτα να μάθεις ότι το να έχεις βασίζεται στο να δίνεις και όχι στο να παίρνεις» (Κεφάλαιο.6.V.C.6:1).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μακριά από εμένα.

  ΜΑΘΗΜΑ 347 Ο θυμός προέρχεται από την κρίση. Η κρίση είναι το όπλο που χρησιμοποιώ εναντίον του εαυτού μου, για να κρατήσω τα θαύματα μα...